Agricultura

El camp col·lapsa el centre de Madrid i manté el pols amb el govern espanyol

Unió de Pagesos se suma a la mobilització convocada per Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders amb mig miler de pagesos catalans

Centenars d'agricultors i tractors han col·lapsat el centre de Madrid en una nova mobilització del sector aquest dimecres.
21/02/2024
3 min

Madrid"O fem alguna cosa, o haurem de plegar. No podem aguantar més". Així de concisa es pronuncia Irene Gómez, productora de fruita seca del Baix Camp i una de les 500 persones d'Unió de Pagesos (UP) que aquest dimecres s'han sumat a la mobilització convocada pel sindicat Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders –del qual forma part Unió de Pagesos, el sindicat majoritari a Catalunya– a Madrid. Gómez, juntament amb altres pagesos catalans, va sortir de Catalunya aquest dimarts a la nit amb cotxe, per arribar a la capital espanyola a primera hora d'aquest dimecres. Una minoria (sis pagesos) hi van anar amb tractor. Els motius pels quals Gómez s'ha mobilitzat són els que des de fa gairebé tres setmanes, quan van començar les protestes del camp arreu de l'Estat, protagonitzen les denúncies del sector agrari: "Ara el problema més greu és la falta d'aigua", ha explicat Gómez a la premsa. Això, però, només és la gota que ha fet vessar el got: "Cobrem les avellanes a preus de quan era petita i la burocràcia ens ofega", ha afegit.

Al costat dels pagesos catalans s'hi han afegit milers d'agricultors i ramaders, així com centenars de tractors provinents d'altres punts de l'Estat (s'han pogut veure banderes del País Valencià, Extremadura, Castella i Lleó o el País Basc, també moltes d'Espanya) i fins i tot alguna vaca. Tots ells han col·lapsat el centre de Madrid. De fet, ha estat la mobilització amb més participació a la capital espanyola des que les protestes van començar. Segons dades de la Delegació del govern espanyol a Madrid, fins a 4.000 persones han participat en la protesta; una xifra que l'organització eleva a unes 10.000 persones. Pel que fa als tractors, la Delegació del govern espanyol ha informat que s'havia permès l'entrada a Madrid de 500 tractors, mentre que a més d'un centenar se'ls ha prohibit perquè "s'excedia la xifra comunicada i autoritzada". Sigui com sigui, l'embús a la ciutat ha estat un fet.

Embús al centre de Madrid

La mobilització ha obligat a aturar el trànsit d'un dels punts neuràlgics de la capital espanyola: la Puerta de Alcalá. Des d'aquí, agricultors i ramaders s'han dirigit cap al ministeri d'Agricultura, a tocar de l'estació d'Atocha, per fer arribar el seu malestar. L'únic moment de tensió i càrregues policials de la jornada ha estat al migdia, quan la policia no ha permès l'entrada de tots els tractors al mig de la protesta (alguns s'han quedat aparcats als carrers pròxims a la manifestació) i alguns pagesos han intentat fer camí fora del tram autoritzat.

Tensió en la protesta dels pagesos a Madrid

"Preus justos" i "Menys burocràcia" són alguns dels lemes que s'han pogut llegir en les pancartes que sostenien els agricultors. Un cop han arribat a les portes del ministeri, un gruix dels manifestants s'ha quedat fins ben entrada la tarda d'aquest dimecres i fins i tot ha desafiat a quedar-s'hi. Finalment, però, l'organització ha desconvocat la concentració i aquesta s'ha anat aigualint. "El moviment que s'ha iniciat de protestes, fins que no hi hagi respostes reals, no s'ha de parar", ha expressat a la premsa el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball.

Mesures "maquillatge"

El cert és que la vintena de mesures que va anunciar el ministre d'Agricultura, Pesca i Ramaderia, Luis Planas, la setmana passada no van servir perquè els agricultors afluixessin el pols amb el govern espanyol. Així, els principals sindicats agraris de l'Estat (Asaja, COAG i UPA) van decidir mantenir les seves mobilitzacions per reclamar millores al camp.

"Són mesures de maquillatge i no serveixen per a res. Si això és el que proposa el ministre, aquest ministre no pot durar ni un minut més", ha assegurat el coordinador estatal d'Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders, Luis Cortés. De fet, per a Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders –sindicat que per a la seva representativitat no té interlocució directa amb el ministeri– han quedat fora del paquet de mesures qüestions com els danys que està provocant la fauna salvatge a algunes explotacions agràries i ramaderes, el reforç del diàleg amb el sector i l'ampliació de les ajudes per la crisi de preus i la sequera, entre altres.

El ministre Planas, que aquest dimecres ha intervingut durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, una intervenció que ha hagut de suspendre uns segons al patir un petit mareig, ha tornat a defensar el suport de l'executiu espanyol envers el camp: "No tenim una vareta màgica, però sí els instruments per escoltar les peticions i respondre a les demandes del sector".

Mareig del ministre
stats