Això és tot el que pujarà de preu el 2025
Les bonificacions a aliments, llum i gas decauran i el transport, les 'telecos' i l'aigua augmentaran un mínim d'un 3%
BarcelonaLa inflació comença el 2025 sota control. Tot i tancar el 2024 encadenant tres mesos a l'alça, l'Índex de Preus de Consum (IPC) s'ha situat en el 2,8%, un valor més baix que els anys anteriors i, per tant, cada vegada més a prop del 2%, l'objectiu estipulat pel Banc Central Europeu (BCE). Aquesta primavera es compliran tres anys des que els preus es van disparar: primer el 2022, empesos pel cost de l'energia a causa de la guerra d'Ucraïna, i després el 2023, pel trasllat d'aquest impacte en els aliments. Ara, tres anys després d'iniciar una onada inflacionària que tot just estem abandonant, què podem esperar dels preus el 2025?
Repunt dels aliments
Els preus de béns i serveis de consum van començar el 2024 en el 3,4% i des d'aleshores han anat a la baixa, en la línia d'una tendència europea que ha portat el BCE a abaixar els tipus d'interès fins a quatre vegades durant el 2024, deixant el preu del diner al 3%. Aquest descens generalitzat també ha portat el govern espanyol a retirar els grans "escuts socials", com la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics –que ja s'ha anat recuperant progressivament– i la de l'IVA de la factura de la llum. Així, a partir de l'1 de gener, l'oli d'oliva, el pa, els ous, les verdures o les fruites passaran del 2% al 4% –el tipus superreduït que tenien– i la pasta i els olis de llavor passaran del 7,5% al 10% –el tipus reduït habitual dels aliments–. De fet, des que el govern espanyol va anunciar la mesura de reduir l'IVA dels aliments ara fa dos anys, la cistella d'aliments bàsics s'ha encarit un 9%, segons dades publicades recentment per Asufin.
Electricitat i gas, més cars
Igual que els aliments, l'IVA de la llum recuperarà el valor anterior, situat en el 21%, cosa que notaran tots els consumidors: tant els del mercat regulat com el del lliure. També recuperaran els seus valors l'Impost Especial de l'Electricitat (IEE) i l'Impost sobre el Valor de la Producció de l'Energia Elèctrica (IVPEE), i tornaran els càrrecs que estableix el govern espanyol, que augmentaran un 39% el 2025. Els peatges elèctrics que estableix la Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC) registraran una baixada del 4%. La bombona de butà, en els 16,61 euros des del novembre, s'actualitzarà a mitjans de gener.
Pel que fa al gas, el mercat regulat és la tarifa d'últim recurs (TUR). La previsió és que augmenti un 10% el primer trimestre de 2025 respecte als últims tres mesos d'aquest any per l'arribada de l'hivern, que fa que s'incorpori gas estacional. La TUR veïnal pujarà més: entre un 13,5% i un 18,3%. Amb tot, els descomptes del bo social elèctric i tèrmic es prorrogaran.
Encariment contingut del transport públic i privat
Si bé fa un any l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va decidir augmentar els preus del transport un 6,75% per al 2024, l'última reunió extraordinària d'aquesta entitat va decidir a finals de desembre que per al 2025 l'augment serà del 3%, tot i el manteniment de les bonificacions. Així, la T-Usual, passarà dels 21,35 euros actuals als 22 euros a partir del 15 de gener. Aquest abonament d'un mes, igual que la T-Jove, mantindrà el descompte especial del 50% durant tot l'any: del 30% per part de l'Estat i del 20% per part de la Generalitat durant els primers sis mesos, i del 50% per part de la Generalitat en el segon semestre.
El govern espanyol també té previst prorrogar les bonificacions actuals en els trens de Rodalies i mitjana distància fins a mitjans d'any: a partir de juny es posarà en marxa un abonament únic de 20 euros de Rodalies per a tota Espanya –de 10 euros per a joves de fins a 26 anys i gratuït per a menors de 15 anys–. Els abonaments de mitjana distància tindran rebaixes del 40% i els trens Avant, del 50%. El govern espanyol també mantindrà la subvenció dels abonaments del transport urbà i interurbà (un 30%), com el metro i l’autobús.
Desplaçar-se amb vehicle privat també s'encarirà: per una banda, els peatges catalans pujaran entre un 1,7% i un 1,8% el 2025, actualitzacions molt per sota de les registrades el 2024 (5,4%) i el 2023 (7,3%). Pel que fa als carburants, que estan darrere l'augment de l'IPC del desembre, el govern espanyol té pendent augmentar la càrrega impositiva del dièsel fins a equiparar-la a la de la gasolina, tal com demana Brussel·les, cosa que augmentarà 10 cèntims el preu de litre. Aquesta mesura va caure de la reforma fiscal que el Congrés va aprovar a finals de novembre.
Habitatge a l'alça, hipoteques a la baixa
El preu de l'habitatge va créixer un 6,8% anual a Catalunya el tercer trimestre de 2024, segons les últimes dades disponibles de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'encariment més gran el va experimentar l'habitatge de nova construcció –fins al 9,8%–, mentre que el de segona mà (majoritari en el mercat), va encarir-se un 6,4% en el tercer trimestre. Tenint en compte aquesta dinàmica a l'alça dels preus i l'actual senda de baixada de tipus d'interès del BCE, que ja està abaratint els crèdits hipotecaris, l'expectativa per a l'any vinent és que els preus encara pugin. L'Euríbor a 12 mesos està en el nivell més baix des del setembre de 2022.
Pel que fa al lloguer, després d'encadenar anys de pujades, el preu s'ha estabilitzat els dos últims trimestres, coincidint amb l'aplicació de la contenció de rendes aplicada pel govern espanyol. Pel que fa a la seva actualització anual, creixerà un 2,2% al gener amb l'arribada d'un nou indicador i decaurà la limitació del govern espanyol –fixada en el 2% el 2023 i el 3% el 2024–.
Telèfon i aigua, entre un 3% i un 6% més cars
Les principals companyies de telecomunicacions augmentaran les seves tarifes. Els clients de Movistar veuran incrementada un 5% la seva factura, l'augment més habitual que registraran serà de tres euros mensuals. Per als usuaris de Vodafone Espanya, la seva quota pujarà un 2,95%, que és l'equivalent a l'IPC mitjà entre setembre de 2023 i octubre de 2024, tal com fa cada any la companyia. En el cas d'Orange, aquest augment serà similar, del 3%.
L'increment previst per a l'aigua potable serà superior, almenys per a les llars dels 23 municipis que abasteix la societat mixta Aigües de Barcelona. El consell metropolità va aprovar al novembre un increment del 5,95% per al 2025, cosa que equival a 0,77 euros al mes per a una llar tipus –i a 1,5 euros per rebut, que es cobra bimestralment–.