El govern espanyol destinarà 7.000 milions d'euros a ajudes directes a empreses i autònoms

El consell de ministres aprovarà demà el paquet d'11.000 M per evitar la fallida de companyies

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, en una compareixença al Congrés de Diputats.
11/03/2021
2 min

MadridEl govern espanyol ja té enllestit el paquet d'11.000 milions d'euros destinats a evitar la fallida d'empreses per la pandèmia que aprovarà aquest divendres en un consell de ministres extraordinari. Quan es compleix un any de l'inici de la pandèmia, l'executiu –fins ara molt reticent– ha cedit a la pressió per impulsar ajudes directes a les companyies i els autònoms més afectats, especialment del sector turístic, de l'hostaleria i de la restauració.

El 64% dels diners estaran destinats a ajudes directes: en total, 7.000 milions d'euros, una xifra més ambiciosa del que havia plantejat en un primer moment el ministeri d'Economia liderat per la vicepresidenta Nadia Calviño. La xifra, inclosa en l'esborrany del decret que aprovarà demà el consell de ministres, l'han confirmat a l'ARA diferents fonts de l'executiu central. En un principi, Calviño havia proposat que només es destinessin a ajudes a fons perdut 2.000 milions, tot i que després havia acceptat que fossin 5.000. Unides Podem en reclamava 8.000. La negociació entre els diferents ministeris, i entre els dos socis de govern, així com els detalls tècnics del decret, van obligar a ajornar fins divendres la seva aprovació.

Les ajudes directes estaran gestionades per les comunitats autònomes però hi haurà un marc comú per a tot l'Estat que marcarà els criteris per poder atorgar les subvencions, segons detallen les mateixes fonts consultades. Les empreses que vulguin optar-hi hauran d'acreditar que la facturació del 2020 va ser almenys un 30% inferior a la del 2019 i els diners públics només es podran destinar a pagar despeses fixes, com el lloguer, o a pagar deutes.

La resta del paquet d'11.000 milions es destinarà a dues àrees més: la reestructuració de deutes de crèdits de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), un instrument destinat especialment a pimes, i la recapitalització d'empreses mitjanes. El govern espanyol vol evitar la fallida de les empreses que siguin viables i que tinguin problemes financers a conseqüència de la pandèmia. El decret llei detallarà de quina manera controlarà l'executiu que els diners no vagin a parar a empreses que després de rebre diners públics acabin igualment fent fallida. És la principal preocupació del ministeri de Nadia Calviño i l'argument que havia utilitzat fins ara per evitar atorgar ajudes directes a empreses. L'executiu havia preferit injectar diners a través d'avals, crèdits i pagament d'ERTOs.

stats