Alemanya desaconsella els viatges a l'estranger i exigirà una PCR a tots els que arribin al país

Fins ara les úniques persones que havien de fer-se la prova eren les que venien de "zones de risc"

Turistes alemanys que arribaren a les Balears amb motiu del pla pilot.
ARA Balears
23/03/2021
3 min

PalmaDesprés d'11 hores de reunió amb els presidents dels lands, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha comparegut a les 3 h per fer públiques les noves restriccions que duran a terme per frenar l'increment dels casos del covid-19. A més de tornar a tancar el comerç i la restauració, establir un confinament estricte durant la Setmana Santa i limitar les reunions a cinc persones, el govern alemany també ha decidit que tots els viatgers que arribin al país hauran de fer-se una PCR independentment del lloc d'on venguin, segons ha explicat l'agència Efe. Fins ara les úniques persones que havien de fer-se la prova eren les que venien de "zones de risc".

Aquesta és la seva resposta a la polèmica que hi ha hagut entorn de les vacances de Pasqua a Mallorca, ja que la demanda s'havia disparat després que les autoritats alemanyes traguessin les Balears de la llista de zones de risc, la qual cosa eliminava l'obligació de fer-se un test i quarantena. Merkel ha recordat que el govern alemany desaconsella "en general tots els viatges que no siguin estrictament necessaris" i ha assenyalat que seguiran amb atenció la situació de Mallorca i els possibles "riscs" d'anar a l'illa.

El 12 de març les autoritats alemanyes varen treure a les Illes de la llista de zones de risc, la qual cosa va provocar que augmentas molt la demanda de vols i estades a l'illa per passar les vacances de Setmana Santa.

Això va provocar controvèrsia a l'Estat, ja que els ciutadans no podran sortir de la seva comunitat durant les festes per les restriccions que s'han adoptat per controlar la pandèmia. A Alemanya també hi va haver polèmica perquè el turisme intern està prohibit i això provoca greus dificultats econòmiques per al sector.

Davant aquesta decisió, el portaveu de TUI, Ian Livesey, ha assegurat en el programa Al Dia d’IB3 que el més important és que els passatgers que arribin a les Illes no estiguin contagiats i que passi el mateix quan tornin al seu país. A més, ha remarcat que per ells, per arribar a la nova normalitat són més importants les vacances d’estiu que no les de Setmana Santa.

Livesey ha admès que encara han d’estudiar les noves mesures que ha establert el govern alemany, però ha dit que faran tot el que puguin perquè els clients puguin seguir venint de manera segura. Respecte dels vols que tenen programats, el portaveu ha remarcat que posaran més o menys vols depenent de la demanda que hi hagi i que s’aniran adaptant a les circumstàncies.

Indicadors a l'alça

La cancellera ha remarcat durant la roda de premsa que Alemanya està colpejada per una "nova pandèmia", en què la variant britànica del covid-19 és predominant i ha reconegut que el país es troba en "una situació molt greu". Lothar Wieler, president del Robert Koch Institut (l'organisme que fa el seguiment oficial de la pandèmia a Alemanya), ja havia avisat l'11 de març que hi havia "indicis molt clars" que el país s'encaminava a una tercera onada, i les dades dels últims dies apunten en la mateixa direcció.

Segons les xifres oficials difoses per l'institut que Wieler presideix, aquest dilluns Alemanya ha registrat 7.709 nous contagis de covid-19, però la mitjana de l'última setmana se situa en 13.000 infeccions. Això representa un increment del 30% en una setmana, ja que dilluns passat el nombre de casos nous era de 10.000 de mitjana en els set dies anteriors.

El 14 de febrer, aquest indicador va assolir el nivell més baix des de l'octubre, amb 7.153 contagis, i des de llavors la xifra no ha deixat de pujar. Amb tot, encara és molt lluny dels més de 25.000 casos diaris que es van arribar a registrar just abans de Nadal. Les defuncions, en canvi, mantenen una clara tendència a la baixa: en l'última setmana se n'han registrat, de mitjana, 185 cada dia, quan fa un mes n'hi havia més de 400.

El govern federal i els regionals van pactar al febrer que les mesures de contenció es podrien començar a relaxar en aquelles regions i districtes en què la incidència acumulada se situàs per sota dels 35 casos setmanals per cada 100.000 habitants, tot i que posteriorment es va elevar fins als 50 casos. Ara per ara, cap dels 16 lands està per sota d'aquest valor, i només una quarantena dels més de 400 districtes no el sobrepassen. Al conjunt del país, la incidència acumulada és de 107 casos per 100.000 habitants en una setmana, 24 punts més que dilluns passat. El 14 de febrer es va assolir el nivell més baix des de la tardor, amb 57 casos.

stats