Laboral

Alemanya estudia aplicar exempcions fiscals per animar la gent a treballar més

El govern germànic prepara un pla per premiar qui allargui la jornada amb l'argument que millorarà l'economia

ARA
2 min
El ministre de Finances 
alemany, Christian Lindner, i 
el canceller Olaf Scholz.

BarcelonaEn ple debat per tornar a reduir la jornada laboral 100 anys més tard d'aconseguir les 40 hores setmanes, Alemanya té una idea ben diferent. El govern de Berlín està estudiant aplicar exempcions fiscals i reformes per animar la gent a treballar més, amb l'argument de fer front a la caiguda de la jornada mitjana de treball en aquest país, segons explica aquest dimarts el Financial Times. La coalició que lidera el canceller Olaf Scholz està preparant un pla que presentarà el mes que ve per premiar millor els empleats que allarguin el temps de feina. Entre les opcions que plantegen hi ha les retallades fiscals a les hores extres o una revisió dels beneficis que reben els treballadors.

L'argument de l'executiu alemany per posar sobre la taula aquest pla és que la caiguda de les hores de treball a Europa ha perjudicat el creixement econòmic i la competitivitat de la regió. I més en un moment en què l'envelliment de la població està reduint la força de treball. Segons recorda el rotatiu, Alemanya té la mitjana d'hores de treball més baixa de qualsevol economia avançada, segons les últimes dades de l'OCDE per al 2022, que reflecteixen una proporció relativament elevada de dones alemanyes que treballen a temps parcial i una tendència creixent per guanyar més temps d'oci.

Encara que les persones que tenen salaris baixos a Alemanya volen treballar més, el Financial Times destaca que d'altres tenen pocs incentius per fer-ho perquè perden gran part dels ingressos extres en impostos i prestacions reduïdes. "Tothom només parla de la part cíclica del problema de la nostra economia, però encara que tornem al 0,6% o al 0,8% de creixement anual, no haurem solucionat els problemes estructurals. Per això els estem abordant", assegura al diari el secretari d'Estat de la cancelleria alemanya, Jörg Kukies.

Caiguda de la mitjana d'hores treballades

A aquestes afirmacions s'hi sumen les dades de l'OCDE: la mitjana d'hores anuals treballades pels alemanys ha baixat un 30% en els últims 50 anys; així, treballen un 25% menys que els nord-americans. "Hi ha molts desincentius perquè les dones treballin més hores al sistema fiscal alemany", explica al rotatiu Enzo Weber, cap d'investigació de l'Institut de Recerca sobre l'Ocupació de Nuremberg. Per exemple, l'acadèmic recorda que algunes feines a temps parcial permeten als treballadors guanyar fins a 538 euros mensuals lliures d'impostos i les normatives de "divisió d'impostos" que permeten a les parelles casades tributar conjuntament.

El ministre de Finances alemany, Christian Lindner, ha estat pressionant últimament per incrementar la desgravació fiscal de les hores extres més enllà de les 41 hores setmanals, així com per aplicar nous canvis en les prestacions d'atur. Però els sindicats del país s'oposen a aquestes idees i el debat segueix en marxa dins la coalició que governa Alemanya.

stats