Alemanya pren el control de la filial de la russa Gazprom al país

El govern vol evitar una maniobra de Rússia i assegurar-se el subministrament de gas

Detall de la seu de la filial alemanya de la gasista russa Gazprom a Berlín.
2 min

BarcelonaEl govern alemany ha decidit prendre el control de la filial al país de l'energètica russa Gazprom. L'agència governamental alemanya que supervisa les xarxes elèctriques, la Budesnetzgentur, és qui ha assumit de manera provisional i com a entitat fiduciària el control de Gazprom Germania. La decisió s'ha pres després que la matriu russa anunciés que volia vendre la seva participació a la filial alemanya.

L'anunci l'ha fet el ministre d'Economia i vicecanceller Robert Habeck, que ha argumentat que s'ha pres la decisió per assegurar el subministrament energètic a Alemanya. El vicecanceller ha argumentat que la presa de control de Gazprom Germania s'ha basat en la manca de claredat jurídica i perquè la matriu russa no havia complert les normes de transparència quan va anunciar que es desprendria de la filial alemanya.

La por de l'executiu alemany era que tot formés part d'una jugada per evitar l'expropiació de Gazprom Germania. El setmanari Der Spiegel va informar que Gazprom volia traspassar la seva filial alemanya a una societat amb seu a Sant Petersburg. Segons Habeck, no estava clar qui havien de ser aquests nous propietaris i per això s'ha decidit que se'n faci càrrec el supervisor alemany de les xarxes.

Gazprom Germania és clau per a l'abastiment energètic d'Alemanya, perquè té un paper preponderant en la comercialització de gas, i també en el transport, però molt especialment en l'emmagatzematge. De fet, el govern alemany sospita que la filial de l'energètica russa ha estat jugant amb aquesta capacitat d'emmagatzematge per encarir encara més el preu del gas.

El gran dipòsit, mig buit

De fet, una de les filials de Gazprom Germania, Astora, gestiona el magatzem més gran d'Alemanya, a la Baixa Saxònia, que té una capacitat de 4.000 milions de metres cúbics (BCM). Un dipòsit que, segons les autoritats alemanyes, ha estat gairebé buit durant tot l'hivern, cosa que s'ha interpretat com una maniobra russa per fer-ne pujar el preus.

La nacionalització, almenys fins al 30 de setembre, de la filial alemanya de Gazprom arriba en un moment de debat entre els socis europeus sobre si s'ha d'aplicar un embargament total al petroli i el gas russos. Alemanya està rebaixant a marxes forçades la seva dependència del gas rus, però un informe d'aquest mateix dilluns del Consell d'Anàlisi Econòmica —un òrgan assessor de França— estima que a Alemanya un bloqueig al gas rus li costaria entre el 0,3% i el 3% del seu PIB.

stats