MERCAT LABORAL

L’alentiment econòmic provoca un repunt dels expedients d’ocupació

El nombre de treballadors afectats creix un 53% i ja supera el de tot l’any passat

L’alentiment econòmic provoca un repunt dels expedients d’ocupació
Xavier Grau
22/09/2019
3 min

BarcelonaL’últim cas és d’aquest mateix mes de setembre. L’empresa de components per a automoció TE Connectivity (l’antiga Tyco) ha anunciat un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que afectarà un centenar dels 380 empleats que té a la planta de Montcada. La causa és clara: la companyia ha de reduir un 30% la seva producció sobre les previsions per la debilitat que mostra el sector de l’automoció. Cal tenir en compte que les matriculacions de cotxes nous es van desplomar a l’agost un 25% a Catalunya i quasi un 31% a l’Estat, i la venda de vehicles porta tot l’any en descens, amb una caiguda entre el gener i l’agost de gairebé el 10% a Catalunya i de més del 9% a l’Estat.

No és l’únic cas. L’asseguradora Zurich acaba d’anunciar la intenció d’acomiadar 224 empleats de la seva filial d’assistència a Catalunya, ServiAide, amb seu a l’Hospitalet.

És a dir, el mercat laboral comença a notar els efectes de l’alentiment del creixement econòmic. Els expedients de regulació d’ocupació (ERO) han repuntat a Catalunya aquest any, així com el nombre de treballadors que s’hi veuen afectats, segons les últimes dades del departament de Treball, Afers Socials i Família. Malgrat tot, l’augment d’acomiadaments, suspensions temporals de feina o reduccions de jornada són encara molt lluny dels anys àlgids de la crisi financera, però entre el gener i l’agost ja s’han superat les xifres de tot l’any passat. Durant el mes d’agost s’han registrat 14 procediments de regulació d’ocupació (un 7,7% més que el mateix mes de l’any passat), que afecten 319 empleats (un 1,27% més que fa un any).

Les xifres acumulades del 2019 visualitzen millor la situació. En els vuit primers mesos s’han presentat 274 expedients (un 36,3% més que el mateix període de l’any passat), que afecten 6.876 treballadors, amb un augment del 52,8% respecte del mateix període del 2018. De fet, el nombre de treballadors afectats ja supera el de tot el 2018, quan van ser 6.326 en total.

Del total d’expedients presentats durant aquest any, se n’han autoritzat 254 que afecten 5.897 treballadors. Un total de 210 expedients s’han tancat amb acord entre treballadors i empresa i 44 sense arribar a un pacte. Els expedients autoritzats han portat a l’acomiadament de 3.237 treballadors, mentre que a 260 se’ls ha reduït la jornada i 2.400 s’han vist afectats per una suspensió de contracte. És a dir, més de la meitat dels afectats per un ERO han perdut totalment la feina.

Automoció i banca

Malgrat que Seat, la primera indústria de Catalunya, va en sentit contrari del sector i continua augmentant la producció i les vendes, el sector de l’automoció és un dels més afectats per l’alentiment, no només pels ajustaments a la indústria auxiliar i de components, sinó també pel fort ajustament a Nissan, amb la sortida de 600 treballadors, tot i que prioritzant les prejubilacions i les baixes voluntàries.

També la banca és un dels sectors més afectats. Els expedients de regulació d’ocupació de CaixaBank -més de 2.000 empleats a tot l’Estat- i del Santander -més de 3.200 empleats a tot Espanya-, malgrat ser d’àmbit estatal, també han afectat la plantilla de Catalunya de les dues entitats.

LES XIFRES DELS

ERO A CATALUNYA

6.876

Empleats que s’han vist afectats per expedients de regulació d’ocupació a Catalunya durant el que portem d’any. S’han superat els 6.326 de tot l’any passat.

54%

Percentatge de treballadors afectats per expedients que acaben perdent la feina. La resta acaben amb una suspensió del contracte o una reducció de jornada.

stats