Aliança d'empreses i universitats valencianes per captar fons del PERTE dels microxips
El País Valencià acull el 60% dels treballadors i el 75% de la producció del sector a l'Estat
ValènciaSota el nom de Valencia Silicon Cluster –denominació inspirada en la californiana regió de Silicon Valley, d'on han emergit les empreses tecnològiques més importants del planeta–, set multinacionals amb instal·lacions al País Valencià han forjat una aliança amb la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València per optar als fons del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) sobre microxips i semiconductors. Es tracta d'un sucós projecte que el consell de ministres del govern espanyol aprovarà aquest dimarts i que comptarà amb una inversió pública d'11.000 milions d'euros. Entre les empreses que formen part de l'acord, hi ha les companyies MaxLinear, Analog Devices, Ams Osram, Bosch, VLC Photonics / Hitachi i Ipronics, totes especialitzades en aquest sector econòmic on conflueixen la informàtica i l'electricitat.
Entre les fortaleses de l'aliança els seus impulsors destaquen el fet que el 60% dels treballadors de l'àmbit de la microelectrònica de l'Estat pertanyen a empreses ubicades a la ciutat de València o la seva àrea metropolitana, i les companyies d'aquesta zona produeixen el 75% dels components que s'elaboren a Espanya, incloent-hi la fase amb més valor afegit de la cadena de fabricació, el disseny. “La Comunitat Valenciana lidera el sector a Espanya, per la qual cosa si hi ha una inversió ha de vindre ací”, ha defensat el vicerector d'Innovació de la Universitat Politècnica de València, Salvador Coll, en una entrevista amb À Punt.
Un altre element que reforçaria la candidatura valenciana és el suport estratègic de la Universitat Politècnica de València, que compta amb 4.500 investigadors i que inclou en el seu currículum l'impuls en la creació de més de 800 empreses que han generat el 2021 uns ingressos de 78 milions d'euros. Un pèl més modesta és l'aportació del Parc Científic de la Universitat de València, que integren 76 empreses i 537 empleats, però amb un acumulat de contractes, convenis i projectes superior als 300 milions d'euros.
L'últim element que pot afavorir la candidatura és l'aposta de grups com Volkswagen per ubicar les seves instal·lacions de bateries al País Valencià, que se sumarà a la planta de Ford d'Almussafes, de manera que situa els semiconductors per al sector automoció com un dels possibles entorns de negoci d'aquestes empreses.