Amazon acomiadarà 18.000 persones
La tecnològica ja havia anunciat que preveia fer fora 10.000 treballadors, però ara hi ha afegit 8.000 més
BarcelonaEl gegant tecnològic Amazon té previst deixar 18.000 persones sense feina. Els acomiadaments, segons un correu del conseller delegat de la companyia, Andy Jassy, al qual ha tingut accés l’agència Reuters, es faran a partir del 18 de gener i se centraran en el departament de recursos humans i en la divisió de “botigues”. Això suposarà una retallada d'un 6% de l’actual plantilla corporativa, d’uns 300.000 treballadors a tot el món. Així, Amazon ha actualitzat a l'alça la xifra d’acomiadaments, que al novembre va fixar en 10.000.
A la nota interna enviada per Jassy als treballadors, s’explica que la decisió es deu a la “incertesa” econòmica que s’està vivint i a l’elevat nombre de contractes que han fet en els últims anys. A més, també ha assenyalat que, durant els primers acomiadaments del novembre, ja es va dir que en un futur s’esperaven més reduccions de plantilla. Cal recordar que les primeres ja van afectar de forma directa el departament de recursos humans de l’empresa, tot i que es van dirigir sobretot a la secció de treballadors que feien dispositius d’Amazon, com és, per exemple, l’Alexa.
“Som molt conscients que aquests acomiadaments són complicats per als afectats i no hem pres aquesta decisió a la lleugera, ni subestimem el seu impacte en la vida d'alguns treballadors”, afirma en el correu electrònic. El director executiu també ha assegurat que l’empresa està treballant per oferir indemnitzacions als acomiadats, una assegurança mèdica de transició i un suport extern mentre busquen una nova feina. Jessy també ha lamentat la filtració de la notícia i ha assegurat que Amazon esperava poder comunicar la decisió directament a les persones afectades.
Les tecnològiques s’estrenyen el cinturó
Amb aquest moviment la multinacional s'afegeix als acomiadaments massius d’altres gegants tecnològics com Meta, matriu de Facebook, que va acomiadar 11.000 persones al·ludint a un “moment complicat” pels costos creixents i la feblesa del mercat publicitari. Durant el final de l’any passat també va ser sonada la retallada massiva de treballadors que volia fer Elon Musk tan bon punt va entrar a Twitter. De fet, el multimilionari es va presentar a la xarxa social amb un pla que passava per acomiadar uns 3.700 treballadors –que suposava aproximadament la meitat de la plantilla– i instaurar una nova “ètica laboral” molt més estricta. Els mateixos treballadors van reaccionar i van amenaçar amb una sortida massiva. A finals de desembre, Musk va prometre que dimitiria tan bon punt trobi algú “prou ximple per dirigir Twitter”.
De fet, segons la pàgina Layoffs, durant el 2022 la indústria tecnològica hauria retallat un total de 150.000 persones de les seves plantilles, una xifra que s’espera que continuï augmentant el 2023. Això es deu, en gran part, al fet que moltes empreses digitals han hagut d’estrènyer-se el cinturó o abaixar les persianes pel fre que han viscut les rondes d’inversió. Fins ara a la majoria dels seus inversors no els preocupaven les pèrdues que poguessin patir i ara la truita s'ha girat i comencen a buscar els beneficis. Un clar exemple d’això és l’unicorn català Glovo i els seus nous propietaris, Delivery Hero, que van prometre revertir les pèrdues milionàries dels últims anys.