Aprovat el Pla d'indústria de Balears amb 105 milions fins al 2025 i l'objectiu que un 20% de la indústria exporti

La Mesa de Diàleg Social, presidida pel Govern, fa costat al document “per conduir la nostra economia a un model productiu més divers i competitiu”

Aprovat el Pla d'Indústria de Balears amb 105 milions fins 2025 i l'objectiu que el 20% de la indústria exporti
Lluis Felipe Lorenzo
22/01/2018
3 min

PalmaLa Mesa del Diàleg Social ha aprovat avui el Pla d’indústria de les Illes Balears, que serà vigent del 2018 al 2025 i una dotació econòmica de 105 milions, que, segons que ha anunciat la presidenta del Govern, Francina Armengol, han de servir, entre altres coses, per "aconseguir que almenys un 20% de les empreses industrials duguin a terme processos d’exportació de la seva producció". Uns altres objectius són la creació de les condicions necessàries per a la consolidació de les empreses instal·lades a les Illes, així com la creació i la implantació de noves empreses que contribueixin a la regeneració del teixit industrial. Tot plegat, el Govern calcula que pot afavorir la creació de 3.000 nous llocs de feina. Un altre repte fonamental del document aprovat és incrementar el pes del sector industrial en el Valor Afegit Brut (VAB) de les Illes Balears per arribar al 9%.

Armengol ha manifestat també que serveix “per conduir la nostra economia a un model productiu més divers i competitiu, inclusiu i sostenible en el temps, i posar els fonaments de l’economia del futur, més enllà d’aquesta legislatura, amb un pla que potencia el pes de la indústria a la nostra economia; afavoreix la creació de llocs de feina estables, amb bons salaris i de qualitat, durant tot l’any, i ajuda a les empreses a incrementar la seva competitivitat i productivitat, amb una aposta decidida per la qualitat, la modernització i el valor afegit”.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern, Bel Busquets, ha destacat el valor estratègic del Pla d’indústria per a la diversificació de l’economia, que “serveix per llaurar el present i poder tenir un futur amb competitivitat, sostenibilitat i cohesió social”. “Una iniciativa –ha afegit–, que esperam reforçar amb un pla de ciència que impulsi la recerca, la innovació i els sectors vinculats a l’economia del coneixement”.

D’altra banda, el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha destacat que el 2018 la Direcció General de Política Industrial ja té pressupostats 12,5 milions d’euros adreçats a diverses línies d’inversió per enfortir el sector i ha expressat que es tracta d’un pla estable, de present i de futur a mitjà termini, que ha territorialitzat les necessitats de cada illa en relació amb els sectors productius predominants, en consonància amb les estratègies europees de reindustrialització.

Negueruela també ha posat en relleu el consens de tots els sectors participants en els mesos de debat i elaboració del pla, tant per part de les empreses i les organitzacions industrials, com de totes les administracions locals que hi han col·laborat, així com la transversalitat del Pla d’indústria, que recull actuacions i mesures que emanen de sis conselleries diferents.

Set línies d’actuació per guanyar pes industrial

El pla ha estructurat totes les actuacions en set línies d’acció: acceleració tecnològica i innovació (25 milions d’euros), finançament i millora de l’entorn institucional (15 milions), formació en capital humà i ocupació de qualitat (30 milions), internacionalització d’empreses industrials (13 milions), foment dels clústers industrials (5 milions), sòl industrial, logística i recursos energètics (7 milions) i vigilància, seguiment i anàlisi (7 milions).

Més ajuts per a la modernització

Entre les actuacions més destacades cal esmentar l’establiment de línies d’ajuts i subvencions per a la modernització tecnològica i digital, amb subvencions per a la renovació i adquisició d’equipaments industrials, inclosos els sistemes d’impressió digital, de producció distribuïda, la gestió automatitzada d’estocs i altres eines informàtiques.

El pla impulsa també el disseny com un element innovador i diferencial, i ofereix pautes d’acompanyament, assessorament i accés al finançament per a empreses en processos de digitalització i de transformació digital, com a passa prèvia per a la Indústria 4.0.

Vies de finançament més àgils

També s’obriran programes de suport empresarials, com ara un programa d’avals tècnics i financers per a pimes tractores, a partir de la potenciació d’ISIBA, ampliant-ne el capital i la capacitat per a la concessió d’avals.

Un altre punt important és la reestructuració d’empreses amb dificultats, amb la posada en marxa d’instruments financers per impulsar un gir en les empreses que necessitin reorientar el seu negoci i programes d’assessorament per plantejar solucions en cada cas.

Millor formació en capital humà

Un aspecte fonamental del Pla d’indústria també és la millora de la formació en capital humà i en l’ocupació de qualitat. En aquest sentit, el pla preveu potenciar els programes de formació dual en els entorns productius industrials definits com a prioritaris, així com treure programes específics de formació professional per a ocupats i per a desocupats. Es tracta d’una vertadera aposta per la millora de la formació, que ha de redundar en la qualitat i l’excel·lència en l’àmbit industrial.

Clusterització per crear sinergies

El foment dels clústers industrials a les Illes esdevé un treball permanent en aquelles empreses que comparteixen reptes estratègics per superar determinades barreres competitives. En aquest sentit, el pla preveu crear i consolidar 12 clústers industrials que han de contribuir a la millor gestió d’unes 600 empreses industrials.

stats