Mercat laboral
Economia29/03/2022

Aquestes són les professions amb més demanda

Creixen un 49% les vacants laborals d'InfoJobs el 2021

BarcelonaEl 2021, tot i les restriccions a causa del covid, l'augment de la inflació i els problemes de desabastiment, va ser l'any de la recuperació del mercat laboral després del sotrac del 2020 provocat per la pandèmia. Així ho constata l'informe anual, Estado del mercado laboral, que elaboren conjuntament el portal de feines InfoJobs i l'escola de negocis Esade i que han presentat aquest dimarts. Durant l'any passat el portal va publicar més de 2,2 milions d'ofertes de treball, xifra que representa un 49% més respecte al 2020. ¿Però quins van ser els perfils més demandats per les companyies?

1.

Comercial i vendes

Va agrupar el 22% del total d'ofertes laborals publicades per InfoJobs durant l'any passat, amb gairebé mig milió de vacants, i ja supera la demanda d'abans de l'arribada de la pandèmia. Dins d'aquest sector els llocs més sol·licitats van ser el de televenda i màrqueting telefònic.

Cargando
No hay anuncios
2.

Compres, logística i emmagatzematge

El sector ha crescut com a efecte de la pandèmia, ja que les severes restriccions del 2020 van fer que augmentessin les compres online i que part d'aquest increment s'hagi mantingut. A tall d'exemple, fa només deu anys aquest sector representava un 2% del total de les ofertes laborals. L'any passat ja va arribar al 12%.

3.

Atenció al client

Va concentrar un 10% de les vacants laborals d'InfoJobs de l'any passat. El perfil més sol·licitat va ser el de teleoperador, seguit per agent de servei d'atenció al client i assistent de promoció de vendes.

Cargando
No hay anuncios
4.

Professions, arts i oficis

En aquest sector, que agrupa diverses professions, la vacant més demandada va ser la de peó d'indústria manufacturera, seguida per electricista i, finalment, vigilant de seguretat.

5.

Informàtica i telecomunicacions

Amb un 9% d'ofertes és l'únic àmbit que fa deu anys que es manté entre el top 5 del rànquing. El perfil més sol·licitat és el de desenvolupament de software seguit per analista de software.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, tot i ser aquests els sectors més demandats durant el 2021, no són els que més van créixer respecte a l'any anterior. En aquest cas qui encapçala la classificació és el turisme i restauració, on es van duplicar el nombre d'ofertes laborals. Segons l'informe, l'increment és lògic si es té en compte que aquest va ser un dels àmbits que va registrar una caiguda més important durant l'any 2020 a causa de les restriccions de la pandèmia. Tot i la recuperació de l'any passat, el sector encara continua lluny dels nivells prepandèmia: va generar 215.000 vacants el 2019 mentre que l'any passat es va tancar amb poc més de 110.000.

Pel que fa a Salut i Sanitat –l'únic que va créixer durant el 2020 respecte a l'any anterior fruit de la demanda a causa de la pandèmia–, el nombre d'anuncis laborals l'any passat es va mantenir pràcticament igual.

El monopoli de Madrid i Catalunya

Com és habitual Madrid i Catalunya van agrupar la meitat de les demandes. Tot i així, van perdre pes respecte a altres anys, quan superaven amb escreix el 50%. Concretament, la Comunitat de Madrid va concentrar un 28% de les vacants i Catalunya un 21%. En tercera i quarta posició es van situar Andalusia (11%) i la Comunitat Valenciana (9%), respectivament. Val a dir que en l'àmbit català les ofertes de feina van créixer un 44% respecte al 2020, però encara estan un 28% per sota dels nivells precovid.

Cargando
No hay anuncios

De les ofertes laboral del 2021 d'InfoJobs, sis de cada deu feines eren temporals mentre que les indefinides arribaven a un 24%, un percentatge molt per sobre de les dades de l'atur que registra el Servei Estatal d'Ocupació i que el govern espanyol ha decidit incrementar amb la reforma laboral aprovada pel Congrés recentment.

Segons l'informe, de cara a aquest 2022 el mercat de treball espanyol continuarà marcat per l'evolució de l'índex de preus al consum, la crisi a la cadena de subministraments i s'hi sumarà l'impacte de la guerra de Rússia contra Ucraïna.