Consum

Escalada de preus el 2022

L’electricitat, el gas i els carburants continuaran tensionant la inflació els primers mesos de l’any

Una instal·lació de torres d’alta tensió a Rubí, al Vallès Occidental.
6 min
Dossier Què passarà aquest 2022? Desplega
1.
Els partits escalfen motors per a la cursa electoral
2.
Escalada de preus el 2022
3.
Augmenta fins als 66 anys i 2 mesos l'edat per cobrar el 100% de la jubilació el 2022
4.
L'abecedari de les tendències de la moda del 2022
5.
¿Què depara el 2022 a les 'celebrities'?
6.
Les sèries que ens enganxaran al sofà el 2022
7.
El 2022 posa a prova el món postpandèmia

En els darrers mesos els preus de l’electricitat –fulminant rècords històrics un dia rere l’altre–, dels carburants i del gas s’han desbocat. Aquest fet ha provocat, juntament amb la manca de subministraments de matèries primeres, que el 2021 es tanqui amb un augment de la inflació que no es registrava des de feia tres dècades. Segons l’índex de preus al consum (IPC) avançat del desembre i publicat aquest dijous per l’INE, els preus s’han disparat un 6,7% respecte a fa un any.

Aquests increments es preveu que continuïn com a mínim durant el primer o segon trimestre del 2022. Segons una enquesta del Banc d’Espanya, més del 60% de les empreses apujarà els preus dels productes i serveis durant el nou any, tal com ja han fet gairebé un 30% a la recta final d’aquest 2021. Però quins són els serveis que més es dispararan? Els repassem.

  • Electricitat

Tant el govern espanyol com els mateixos experts ja han deixat clar en els últims dies que els preus del mercat majorista i els dels mercats de futurs continuaran disparats com a mínim fins a l’abril. De fet, l’executiu de Sánchez ha prorrogat fins a aquell mes les rebaixes d’impostos i càrrecs aprovades el 2021 per evitar que la factura de la llum sigui insostenible tant per a les famílies com per a les empreses o els autònoms. Així doncs, els càrrecs i els peatges baixaran un 30% i un 4,6%, respectivament, a partir d’aquest dissabte i durant tot l’any, segons publica aquest dijous el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Aquesta disminució suposarà una rebaixa de 7 euros mensuals en una llar mitjana, segons els càlculs que ha fet el mateix govern espanyol.

  • Gas

El gas pujarà un 5% després que l’executiu de Sánchez n’hagi limitat l’alça. Amb el preu del gas descontrolat als mercats internacionals, les tarifes regulades de gas natural (TUR) arrencaran l’1 de gener amb una pujada del 5,4% respecte al gener del 2021. A Espanya, el consum de gas ha crescut un 5% respecte a l’any passat a causa, fonamentalment, de la recuperació de l’activitat econòmica, després de l’esclat de la pandèmia del covid el març del 2020, segons dades d’Enagás. Pel que fa a la demanda convencional, destinada als consums de llars, comerços i indústries i que representa al voltant del 76% del total, ha crescut un 6% respecte a l’exercici anterior.

Pel que fa al preu de la bombona de butà, es revisarà el 18 de gener, però arrencarà el 2022 un 5% més cara, després de l’última revisió trimestral, que va entrar en vigor el 16 de novembre, en el que va ser el seu sisè increment consecutiu. Aquest augment del 5% també és el màxim permès. Si no hi hagués aquest topall s’hauria encarit un 13,45%.

  • Aigua

El rebut de l’aigua a Palma no pujarà. Així i tot, no es descarta que els preus dels cànons d’aigua o les taxes del clavagueram puguin ascendir pel manteniment de les depuradores. Pel que fa als pobles, difícilment es veurà un increment del preu. Els ajuntaments són molt reticents a apujar la factura de l’aigua, ja que consideren que és un bé essencial.

  • Habitatge

El preu dels immobles ha crescut durant el 2021 un 4,3% a Espanya, segons dades de la Societat de Taxació Tinsa. És un increment similar al que es preveu que es registri aquest 2022, que serà del 4%. El motiu: l’encariment de les matèries primeres i el bloqueig del comerç internacional. Pel que fa als lloguers, Idealista afirma que la caiguda de preus del 2021, d’un 4,5%, es pot aturar el 2022.

  • Carburants

El preu actual de la benzina sense plom 95 és de prop d’1,5 euros per litre, similar al seu màxim històric (1,528 €/L); la sense plom 98 ja és d’1,6 euros i el gasoil ronda els 1,3 euros. Igual que la llum, es preveu que els carburants segueixin també augmentant el 2022, fet que, de retruc, farà pujar els costos de producció de moltes empreses.

  • Transport públic

Les tarifes del transport públic de les Illes Balears seran les mateixes per segon any consecutiu, després del canvi que hi ha hagut el 2021. S’ha implantat el sistema de punts de la targeta intermodal, que funciona acumulant-los amb relació a tres tipus de perfil: general, jove o pensionista. El preu base, en el mateix ordre, és d’1,20 euros, 90 cèntims i 60 cèntims. A partir d’aquí, per cada viatge que faci l’usuari, se’l premia amb un determinat nombre de punts, depenent dels salts del trajecte. Aquests punts es transformaran en doblers que serviran de descompte per al pròxim viatge de l’usuari. Així, pel segon viatge del mes, cada usuari pagarà el preu base menys el descompte corresponent al primer viatge, i així successivament. Finalment, el saldo de punts es reiniciarà dia primer de cada mes.

Ara bé, si no es té la targeta intermodal, els bitllets senzills tenen un altre preu. Pel que fa al TIB, el preu base del bitllet és d’1,80 euros; amb un salt, 2,70; amb tres, 3,60; amb quatre, 4,50, i amb cinc o més, 5,40 euros. Així mateix, amb relació a l’EMT, el bitllet sempre té el mateix preu: dos euros.

  • Impost de circulació

Després que al juny es congelessin els trams segons contaminació de l’impost, aquest 2022 torna a augmentar aquest gravamen en un 40% en els cotxes nous. Això vol dir que el preu dels cotxes pujarà entre 800 i 1.000 euros de mitjana. L’impost, però, s’aplicarà en funció de les emissions de CO2 que emeti el vehicle. Els elèctrics i híbrids endollables, per exemple, quedaran exempts del pagament.

  • Correus

El correu postal també pujarà. El segell que s’utilitza per a una carta estatal ordinària, que és el més comú, s’encarirà cinc cèntims, fins a arribar als 0,75 euros.

  • Telefonia

Les tres principals companyies d’Espanya ja van apujar preus la primavera i l’estiu passat; tot i així, Movistar tornarà a fer-ho partir del 7 de febrer. L’increment serà de 3 euros mensuals en deu tarifes, entre les quals hi ha Fusión 0, Fusión Plus Fútbol o Fusión Total. En el cas de Vodafone, va apujar les seves tarifes de fibra i mòbil també 3 euros el 15 de juliol passat i Orange ho va fer en 2,05 euros l’agost passat en plans com Love Total.

  • Aerolínies

El turisme és un dels principals motors econòmics de l’Estat i el sector ja ha deixat clar que no es recuperaran els nivells prepandèmia fins al 2024, sempre que les variants que vagin sorgint del covid es neutralitzin ràpidament. Davant d’aquesta situació en el transport aeri, el pla quinquennal d’Aena per al 2022-2026 fixa una congelació de les tarifes que el gestor aeroportuari cobrarà a les aerolínies en els propers cinc anys. A més, Enaire, l’empresa pública encarregada de la navegació civil aèria, mantindrà fins al 2024 les taxes de navegació aèria per sota dels nivells del 2019.

  • Quotes d’autònoms

Les quotes que paguen els autònoms a la Seguretat Social s’elevaran aproximadament entre 5 i 21 euros al mes des d’aquest dissabte depenent de la base per la qual cotitzin, després de la pujada de les màximes i mínimes inclosa a la llei de pressupostos de l’Estat per al 2022. En concret, la base mínima de cotització dels autònoms passarà a ser el 2022 de 960,60 euros mensuals, enfront dels 944,40 euros d’aquest 2021, mentre que la base màxima s’incrementarà des dels 4.070 euros d’ara fins a 4.139 euros. Tenint en compte l’increment de les cotitzacions, la quota mínima que haurà de pagar el col·lectiu serà de 293,94 euros al mes, gairebé 60 euros més a l’any que aquest 2021, o el que és el mateix, 4,96 euros més al mes.

  • SMI

El salari mínim interprofessional (SMI) començarà l’any congelat: en 965 euros mensuals bruts en 14 pagues. La idea del ministeri de Treball, però, és començar a negociar-ne l’augment amb els sindicats i la patronal (que es va oposar a l’últim increment, que va passar de 950 a 965 euros) a principis d’any. L’augment que s’acordi podria tenir caràcter retroactiu des de l’1 de gener. Els sindicats reclamen que l’increment arribi aquest 2022 als 1.000 euros per situar l’SMI al 60% del salari mitjà a finals de la legislatura, tal com s’ha compromès el govern Sánchez.

  • Pensions

Les pensions contributives augmentaran un 2,5%, segons estableix la reforma que entra en vigor l’1 de gener, i que fixa com a fórmula de revaloració la mitjana de les taxes anuals d’inflació dels darrers dotze mesos fins al novembre. En total es beneficiaran d’aquest augment 9,9 milions de pensions contributives a l’Estat. La pensió mínima de jubilació se situarà en 721,7 euros mensuals, mentre que la màxima serà de 2.819,1 euros. Les pensions mínimes i no contributives, i l’ingrés mínim vital (IMV), en canvi, s’incrementaran un 3%.

Dossier Què passarà aquest 2022?
Vés a l’ÍNDEX
stats