Arriba la primera denúncia de la Federació de Veïns de Palma
És un edifici plurifamiliar on fa un any i mig que es lloguen vuit apartaments
PalmaSon Cotoneret, número 37. Aquesta és l’adreça més cercada els darrers mesos per la Federació de Veïns de Palma. Correspon a un bloc de vuit apartaments propietat de Poble Espanyol Apartments i de Jaume Llobera com a principal administrador. És la primera denúncia que ha arribat a la Conselleria de Turisme des que la Federació va oferir-se per tramitar les dels particulars afectats. Es tracta d’un edifici plurifamiliar que, presumptament, està sent explotat com a allotjament turístic sense disposar ni del DRIAT ni de la llicència pertinent.
Han estat moltes les hores invertides per recollir tota la informació i poder formalitzar la denúncia. Joan Forteza, el president de la Federació, apunta que ells fan “denúncies de qualitat”, en el sentit que preparen tota la feina perquè la Conselleria tingui la documentació i prengui mesures com més aviat millor. “Hi ha moltes denúncies que la Conselleria ha de rebutjar perquè manca informació”, indica Forteza.
Aquesta setmana la Cadena Ser publicava que un dia abans que la Federació de Veïns fes arribar aquest expedient, és a dir el 20 d’octubre, els propietaris d’aquest immoble varen presentar una petició de DRIAT per obrir vuit places turístiques en un aparthotel de tres estrelles situat a la mateixa adreça.
Segons el director general de Turisme, Antoni Sansó, el fet que se sol·licitàs just un dia abans de la presentació de la denúncia és una coincidència. Explica que a principi de setembre la immobiliària va adquirir vuit places hoteleres en aquest immoble a un preu de set-cents euros l’any. Aquesta és la part fraccionada que es permet en un pagament de cinc anys, ja que la despesa total de cada plaça és de 3.500 euros. Per aquest motiu no es mostra sorprès que ara aquesta mateixa inmobiliària hagi sol·licitat el DRIAT.
Tot i això, reconeix que és difícil que aquesta declaració responsable prosperi: d’una banda, perquè els apartaments tenen un ús residencial i no turístic; de l’altra, perquè per poder-lo declarar aparthotel seria necessari que complís amb la normativa dels hotels de tres estrelles, que exigeixen, entre altres requisits, que tingui un restaurant. Això, amb tota probabilitat, convertiria el projecte en inviable econòmicament.
La denúncia de la Federació seguirà el seu curs i podria ser que la Conselleria la prioritzàs, atès que té molta documentació que provaria que aquest allotjament és explotat turísticament. Tanmateix, Antoni Sansó recorda que les sancions que podrien interposar-se no serien mai de caràcter retroactiu.
Tramitació de denúncies
La de Son Cotoneret, 37, és una de les 13 denúncies que ha rebut fins ara la Federació de Veïns de Palma d’ençà que fa un mes va proposar-se per tramitar-les. “Ho feim perquè la Conselleria pugui actuar de manera més ràpida. Si les denúncies i les sancions fossin exemplars, potser per mimetisme els propietaris s’adonarien que no surt tan rendible explotar un habitatge”, explica Joan Forteza.
Fins ara han rebut un total de 13 denúncies. D’aquestes tretze, se n’han desestimades vuit perquè estaven molt incompletes i de moment només n’han acceptades cinc, quatre de plurifamiliars i una d’unifamiliar. Segons Forteza, les més difícils de documentar són les d’habitatges plurifamiliars, sobretot a l’hora de fer fotos i encertar el pis que s’està explotant com a allotjament turístic.