Energia

Els assessors climàtics de Brussel·les rebutgen considerar energies verdes el gas i la nuclear

Els experts critiquen la proposta de la Comissió Europea per a la llista d'inversions sostenibles

Espanya, Luxemburg, Àustria i Dinamarca, contra el gas i la nuclear
2 min

Brussel·lesMés crítiques contra la proposta de la Comissió Europea d'incloure el gas i l'energia nuclear en la llista d'inversions considerades verdes. La plataforma d'experts que assessora l'executiu comunitari en aquestes qüestions rebutja el plantejament de la Comissió en el disseny de l'anomenada taxonomia verda. La Plataforma de Finances Sostenibles mostra, de fet, una "profunda preocupació" per l'impacte que pugui tenir la legislació si Brussel·les l'aplica tal com està dissenyada actualment.

"L'esborrany no està en línia amb el reglament sobre taxonomia i la majoria dels membres veuen un risc greu de perjudicar la classificació", diuen els experts en el document publicat aquest dilluns. La Comissió Europea va proposar a finals de l'any passat que l'energia nuclear i el gas siguin considerades inversions verdes, és a dir, tinguin incentius i no penalitzacions a l'hora d'aconseguir inversió privada de cara a la transició ecològica, una proposta que va topar no només amb el rebuig de les principals organitzacions ecologistes sinó que també països com Espanya, Alemanya, Dinamarca o Luxemburg s'hi han mostrat en contra.

Els assessors de la Comissió dubten que la proposta "funcioni a la pràctica" i, tot i reconèixer que la nuclear ja té de facto una funció en la transició energètica, consideren que "això no la converteix en una activitat verda i sostenible a efectes de la taxonomia", perquè l'objectiu d'aquesta classificació és precisament identificar activitats que contribueixin a assolir els objectius (i compromisos) climàtics europeus de cara al 2030 i el 2050, quan Europa pretén convertir-se en un continent net d'emissions de CO2. El fet que es puguin arribar a considerar sostenibles inversions en plantes nuclears de nova construcció fins al 2045 (com ha anunciat França) col·lideix, segons els experts, amb aquests objectius perquè les plantes estarien operatives "massa tard" per contribuir a mitigar el canvi climàtic. La principal preocupació en aquest cas són els residus que es produeixen en la generació d'energia nuclear.

Pel que fa al gas, els assessors de Brussel·les admeten que "pot jugar un paper" en la transició però critiquen l'esborrany de la Comissió perquè no n'assegura "un rendiment sostenible" i qüestionen que s'avalin inversions en plantes de gas fins al 2030 si emeten menys de 270 grams de CO2/kWh, un llindar que proposen rebaixar fins a 100 grams de CO2/kWh.

Aquest informe és una de les opinions que la Comissió Europea ha volgut recollir abans d'adoptar la normativa, en forma d'acte delegat. També l'Eurocambra s'hi ha de pronunciar. Els eurodiputats podrien tombar la iniciativa només amb una majoria de 353 vots, però entre els governs cal que siguin una vintena amb representació del 65% de la població europea per rebutjar-lo. Després d'haver rebut l'informe, la Comissió Europea assegura que necessita temps per estudiar-lo i decidir els pròxims passos.

stats