L'atur i la precarietat augmenten entre els majors de 45 anys
L'Associació de Majors Aturats per a l'Ocupació de Balears (AMPEB) ha presentat un informe que analitza les dades d'ocupació del darrer període
PalmaL'Associació de Majors Aturats per a l'Ocupació de Balears (AMPEB) ha presentat aquest dimecres el seu informe anual sobre la situació laboral dels majors de 45 anys, que ha titulat '2017: més precarietat i augment de l'atur', a la seu del sindicat Comissions Obreres.
Segons que denuncien, aquest darrer any la població aturada major de 45 anys ha augmentat un 9,5% respecte del 2016 i, a més, han augmentat també la temporalitat i la precarietat. L'encarregat d'elaborar l'informe ha estat Rafael Borràs, col·laborador de l'ARA Balears i membre d'AMPEB.
Més atur
“Ja està bé que es digui que el col·lectiu de persones aturades (la immensa majoria dels membres del qual té 45 anys o més) de llarga durada va a la baixa”. “És una falsedat”, ha denunciat Borràs. Segons el seu informe, l'atur dels majors de 45 anys va augmentar el 2017 gairebé un 10% respecte del 2016, tot i que també va augmentar la població activa, és a dir, la gent d'aquesta d'edat amb capacitat de treballar.
Atur desanimat
Borràs creu que s'ha de posar un esment especial a l'atur desanimat, és a dir, aquelles persones que deixen d'inscriure's als serveis públics d'ocupació perquè no tenen incentius per fer-ho, ja que reben poques ajudes i no troben feina. Segons l'analista, aquest atur és més difícil de detectar, i també s'ha de tenir en compte a l'hora de posar en context les dades i fer estudis del mercat laboral.
Més precaris
Borràs ha explicat el contrast entre la lleugera millora del salari mitjà a partir de l'any 2014 i el fort retrocés d'aquest indicador en la població major de 45 anys, ja que, en el període 2010-2016, els majors de 45 anys han perdut un 9,5% del seu salari.
A més, la població d'entre 45 i 64 anys té un 5,3% més de risc d'exclusió o pobresa que la mitjana, que se situa en un 21,2%.
Per últim, la temporalitat també s'ha disparat en aquest darrer període: entre el 2010 i el 2017, els contractes d'entre un i cinc dies de feina ha augmentat un 186%; els de menys de 15 dies, un 151%, i els de menys d'un mes, un 134%.
Propostes
El president de l'Associació de Majors Aturats per a l'Ocupació de Balears, Pedro Delgado, i la secretària de l'entitat, Dolors Sastre, també han aportat algunes propostes que, han emfasitzat, són "viables".
Delgado ha demanat més compromís als empresaris amb el col·lectiu de treballadors més majors, i ha reconegut que "s'ha avançat una mica" en les polítiques públiques d'ocupació, per exemple, a través del programa Visibles.
Sastre ha explicat que una bona part de les propostes s'enfocaven a l'àmbit estatal a causa que "la nostra comunitat autònoma no pot solucionar determinats temes sobre els quals no té competències" i ha demanat, per exemple, renovar el Programa d'Activació de l'Ocupació que finalitza el proper 30 d'abril, facilitar la jubilació anticipada o recuperar subsidis per a majors de 45 i 55 anys que foren suprimits l'any 2013 per l'executiu de Mariano Rajoy.
Accions
A més, l'AMPEB ha explicat que treballa amb altres col·lectius semblants d'arreu de l'Estat arran que l'any passat es va començar a col·laborar amb una entitat germana de Tarragona. Ara, treballen per crear la figura del 'defensor de l'aturat', adquirir més presència mediàtica i encetar un cicle de mobilitzacions dels aturats majors de 45 anys per canviar les polítiques d'ocupació. "Si no basten els papers, sortirem als carrers", ha dit Sastre.