L'atur i la precarietat augmenten entre els majors de 45 anys

L'Associació de Majors Aturats per a l'Ocupació de Balears (AMPEB) ha presentat un informe que analitza les dades d'ocupació del darrer període

Aturats fan cua davant una oficina del SOIB.
Jaume Ribas
11/04/2018
3 min

PalmaL'Associació de Majors Aturats per a l'Ocupació de Balears (AMPEB) ha presentat aquest dimecres el seu informe anual sobre la situació laboral dels majors de 45 anys, que ha titulat '2017: més precarietat i augment de l'atur', a la seu del sindicat Comissions Obreres.

Segons que denuncien, aquest darrer any la població aturada major de 45 anys ha augmentat un 9,5% respecte del 2016 i, a més, han augmentat també la temporalitat i la precarietat. L'encarregat d'elaborar l'informe ha estat Rafael Borràs, col·laborador de l'ARA Balears i membre d'AMPEB.

El president d'AMPEB,  Pedro Delgado; l'autor de l'informe, Rafael Borràs, i la secretària de l'associació, Dolors Sastre.

Més atur

“Ja està bé que es digui que el col·lectiu de persones aturades (la immensa majoria dels membres del qual té 45 anys o més) de llarga durada va a la baixa”. “És una falsedat”, ha denunciat Borràs. Segons el seu informe, l'atur dels majors de 45 anys va augmentar el 2017 gairebé un 10% respecte del 2016, tot i que també va augmentar la població activa, és a dir, la gent d'aquesta d'edat amb capacitat de treballar.

Atur desanimat

Borràs creu que s'ha de posar un esment especial a l'atur desanimat, és a dir, aquelles persones que deixen d'inscriure's als serveis públics d'ocupació perquè no tenen incentius per fer-ho, ja que reben poques ajudes i no troben feina. Segons l'analista, aquest atur és més difícil de detectar, i també s'ha de tenir en compte a l'hora de posar en context les dades i fer estudis del mercat laboral.

Més precaris

Borràs ha explicat el contrast entre la lleugera millora del salari mitjà a partir de l'any 2014 i el fort retrocés d'aquest indicador en la població major de 45 anys, ja que, en el període 2010-2016, els majors de 45 anys han perdut un 9,5% del seu salari.

A més, la població d'entre 45 i 64 anys té un 5,3% més de risc d'exclusió o pobresa que la mitjana, que se situa en un 21,2%.

Per últim, la temporalitat també s'ha disparat en aquest darrer període: entre el 2010 i el 2017, els contractes d'entre un i cinc dies de feina ha augmentat un 186%; els de menys de 15 dies, un 151%, i els de menys d'un mes, un 134%.

Propostes

El president de l'Associació de Majors Aturats per a l'Ocupació de Balears, Pedro Delgado, i la secretària de l'entitat, Dolors Sastre, també han aportat algunes propostes que, han emfasitzat, són "viables".

Delgado ha demanat més compromís als empresaris amb el col·lectiu de treballadors més majors, i ha reconegut que "s'ha avançat una mica" en les polítiques públiques d'ocupació, per exemple, a través del programa Visibles.

Sastre ha explicat que una bona part de les propostes s'enfocaven a l'àmbit estatal a causa que "la nostra comunitat autònoma no pot solucionar determinats temes sobre els quals no té competències" i ha demanat, per exemple, renovar el Programa d'Activació de l'Ocupació que finalitza el proper 30 d'abril, facilitar la jubilació anticipada o recuperar subsidis per a majors de 45 i 55 anys que foren suprimits l'any 2013 per l'executiu de Mariano Rajoy.

Accions

A més, l'AMPEB ha explicat que treballa amb altres col·lectius semblants d'arreu de l'Estat arran que l'any passat es va començar a col·laborar amb una entitat germana de Tarragona. Ara, treballen per crear la figura del 'defensor de l'aturat', adquirir més presència mediàtica i encetar un cicle de mobilitzacions dels aturats majors de 45 anys per canviar les polítiques d'ocupació. "Si no basten els papers, sortirem als carrers", ha dit Sastre.

Situació de les persones majors de 45 en el mercat laboral de les Illes Balears 2008-2017
stats