PANDÈMIA

L’aturada del turisme amenaça d’enfonsar el sector illenc de la construcció

El negoci aporta un 7,7% del PIB de l’Arxipèlag i el 2019 va generar un total de 2.188 milions d’euros

L’aturada del turisme amenaça d’enfonsar el sector illenc de la construcció
Catalina Riera
24/04/2020
3 min

PalmaTurisme i construcció. Aquestes són les dues principals potències econòmiques de les Illes Balears. El primer sector suposa un 44,8% del Producte Interior Brut (PIB) de l’Arxipèlag, mentre que el segon en representa el 7,7% i arribà a generar el 2019 un total de 2.188 milions d’euros, segons indica la Fundació Impulsa. La crisi sanitària ha afectat de ple aquests dos motors. El sector turístic no sap quan podrà tornar a reactivar-se, però, si no ho fa aviat, la construcció se’n veurà molt afectada i “arribarà a caure fins a un 40% a final d’any”, afirma el director del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears (CES), Carles Manera.

“Si no hi ha turisme, difícilment els promotors podrem edificar, perquè, si la gent no treballa, serà complicat trobar clients que vulguin comprar un habitatge”, declara el director de l’Associació Empresarial de Promotors Immobiliaris de les Illes Balears (Proinba), Luis Martín.

Les expectatives de la construcció per a aquest 2020 eren bones. Tot apuntava que tindria un bon ritme i es mantindria estable durant un any i mig més. Abans que el govern espanyol decretàs l’estat d’alarma, era el sector més dinàmic de les Illes. “Mentre que l’economia creixia a un ritme proper a l’1,5%, la construcció ho feia a un 2,9%. Havia acumulat 20 trimestres seguits de creixement”, diu el director de la Fundació Impulsa, Antoni Riera. De fet, destaca que l’any passat es varen signar 3.588 visats, la xifra més alta dels darrers onze anys. Però ara, amb la crisi santiària, aquestes bones previsions han caigut.

Preocupació del sector

La crisi del 2008 va afectar fort la construcció. “Es va anat recuperant progressivament, però avui dia encara no té el volum d’expansió d’abans de la recessió”, destaca Manera. Ara aquest sector torna a quedar afectat. Les constructores -com tants altres negocis- han vist interrompuda la seva activitat durant dues setmanes, en les quals la seva facturació ha estat zero. El Grup MCF tenia en marxa sis projectes, dos dels quals s’han aturat. “Si vas acabant obres i no en comences de noves, la facturació cau en picat”, diu el seu director, Guillem Coll. La producció tampoc no és la mateixa que la que tenia abans de la pandèmia. Haver de complir els protocols de salut i prevenció del covid-19 els fa anar a un “menor ritme” i “cada dia es perden doblers”, afegeix.

La constructora Vivenda passa per una situació similar. Durant els mesos de març i abril ha tingut grans pèrdues i el seu propietari, Xavier Oliver, s’ha vist obligat a “aportar capital perquè no podia pagar nòmines”. El volum de negoci que ha perdut en aquest període ronda entre el 30% i el 40%, i preveu que en darrer quadrimestre de l’any sigui, com a màxim, d’un 30% respecte de l’any passat. La seva clientela és estrangera, en concret del centre i nord d’Europa, i alguns prefereixen ajornar l’obra que tenien prevista. És el cas d’uns suïssos que havien de fer un hotel boutique en un poble i el d’uns holandesos que també volien edificar dos habitatges unifamiliars. La inversió total d’aquestes dues obres és de 7 milions d’euros i ara “estan aturades”.

L’economista Carles Manera adverteix que “la injecció de capital, tant públic com privat, que necessita la construcció segurament es ressentirà durant els pròxims mesos”, i per això la construcció serà “un dels sectors que patirà un major impacte negatiu en el creixement econòmic de les Illes”.

Agilitar tràmits administratius

Segons dades d’ Impulsa, a les Balears hi ha 5.471 empreses que es dediquen a aquest sector i hi treballen 48.719 persones. Per tal de mitigar la previsible crisi econòmica, el president de l’Associació de Constructors de les Illes Balears, Eduardo López, reclama a les administracions que actuïn de manera ràpida i eficaç en la gestió de tràmits: “Necessitam que s’accelerin les llicències de primera ocupació, les autoritzacions d’ocupació de via pública i tots els tràmits que hem de fer amb els ajuntaments, els consells i el Govern”. Només així, defensa, s’evitarà que “el sector quedi totalment paralitzat. La construcció està afrontant moltíssimes dificultats i, si no hi posam tots de part nostra, serà difícil sortir d’aquesta situació”, afegeix.

stats