L'Audiència Nacional avala que les pauses per esmorzar o fumar es descomptin de la jornada laboral
També estableix que només es comptabilitzin les hores extres si són autoritzades per l'empresa
MadridLes pauses que fan els treballadors per prendre cafè, esmorzar o fumar s'han de descomptar de la jornada laboral efectiva. L'Audiència Nacional ha dictat una sentència pionera que avala la mesura. La decisió, que es va dictar al desembre però no s'ha fet pública fins aquest dimarts, és la resposta a una demanda interposada per Comissions Obreres contra la filial espanyola de l'energètica portuguesa Galp Energía. El sindicat denunciava que l'empresa, sense període previ de consultes ni negociació, va modificar substancialment les condicions laborals en matèria de jornada, descansos i treball efectiu quan va començar a aplicar la normativa sobre el registre de jornada obligatori.
L'empresa, que va notificar els canvis als seus empleats mitjançant un correu electrònic enviat a finals d'octubre, va defensar que el sistema de registre instaurat no alterava les condicions de treball i que, per això, havien de desestimar les reclamacions del sindicat.
La sentència afirma que a Galp "es venia tolerant, per una política de confiança empresarial" que els treballadors sortissin de les instal·lacions per fumar o per prendre cafè, sense que l'empresa descomptés aquest temps de la seva jornada, ja que no existia un efectiu control i seguiment de la jornada desenvolupada per cada treballador.
La situació va canviar amb la implantació del control horari, fet que els sindicats van portar als tribunals. Però segons estableix la Sala Social de l'Audiència Nacional, Galp pot regular i establir nous temps no computables com a treball que fins ara eren temps inclosos en la jornada de treball "de manera unilateral".
La mateixa sentència també avala que només es computin com a treballades les hores extraordinàries autoritzades per l'empresa. D'aquesta manera, el tribunal deixa clar que els treballadors que facin hores extres, encara que quedin registrades al control horari, no podran reclamar a l'empresa que les aboni si aquesta no les ha autoritzat expressament.