Automoció

Les autoritats escorcollen la seu de Toyota per l'escàndol de certificació de cotxes

L'automobilística va suspendre ahir la producció i enviament de tres models que no afecten el mercat europeu

ARA
2 min
El president de Toyota Motor Corp., Akio Toyoda, fa una reverència a l'inici d'una conferència de premsa ahir a Tòquio, Japó

BarcelonaLes autoritats japoneses han entrat aquest dimarts a la seu central de Toyota, a la prefectura de Aichi (Japó), en el marc d'una investigació del govern del país que també afecta companyies com Mazda, Yamaha, Honda i Suzuki, per presumptes irregularitats en la certificació de vehicles.

Toyota va decidir ahir suspendre la producció i l'enviament de tres models de cotxes fabricats al Japó –el Corolla Fielder, el Corolla Axio i el Yaris Cross– després que el ministeri d'Infraestructura, Transport i Turisme del Japó publiqués l'informe en el qual assenyalava aquestes presumptes irregularitats.

El govern japonès investiga Toyota, la companyia de cotxes més gran de món en volum de vendes, per irregularitats en les proves de seguretat necessàries per obtenir certificacions governamentals, mentre que la investigació del govern nipó sobre Mazda apunten a la falsificació dels resultats del programari de control de motor per dos models. Segons el mateix informe del ministeri japonès, Suzuki està en el punt de mira per haver falsificat documents sobre proves en el sistema de frens d'un model que ja no es fabrica, mentre que Yamaha i Honda han estat investigades per proves de soroll, en un model actual i 22 d'antics, respectivament.

Afectació

Aquests tres models afectats de Toyota, el Corolla Fielder, el Corolla Axio i el Yaris Cross, es fabriquen al Japó i es venen fora d'Europa. Alhora, tots els vehicles de l'últim model per a Europa es fabriquen en la planta que té la companyia a França, de manera que queden fora d'aquests requisits, segons han explicat fonts de la companyia a Europa Press.

La resta d'empreses afectades també ha explicat que el mercat espanyol no es veurà afectat per aquests requisits. Arran d'aquesta investigació, Mazda també ha aturat els enviaments dels models Roadster RF i Mazda2.

Les accions de Toyota van caure ahir un 1,2% a la borsa de Tokio, fins als 3.298 iens (19,52 euros per títol), mentre que en el cas d'Honda, la retallada ha estat superior al 2%.

stats