Immobiliari

Les autoritats xineses intervenen en la gestió d'Evergrande per un nou risc d'impagament

El banc central xinès rebaixa les reserves al sector financer

Un edifici d'oficines d'Evergrande a la ciutat xinesa de Xangai.
ARA
07/12/2021
3 min

BarcelonaLa immobiliària xinesa Evergrande, que acumula problemes financers des de l'estiu per culpa del seu elevat nivell d'endeutament, crearà una comissió de control de risc supervisada pel govern per "mitigar i eliminar riscos futurs". Les accions de la companyia han rebotat a la Borsa de Hong Kong després de caure dilluns al seu mínim històric a causa de l'advertència feta per la direcció divendres passat que podria haver de deixar impagats diversos abonaments dels interessos de bons corporatius.

Concretament, els títols del gegant xinès van tancar la jornada de dilluns amb una caiguda de més del 19%, però la creació de la comissió de control de risc ha fet rebotar el preu de les accions un 1,1% a les 10 hores del matí (hora de Catalunya), tot i que en alguns moments del dia l'increment ha fregat el 5%.

L'empresa va explicar divendres passat que havia rebut una demanda perquè abonés 230 milions d'euros corresponents als interessos de bons corporatius i va admetre que podria trobar-se en la situació de no tenir prou liquiditat per fer front al pagament, per la qual cosa hauria de deixar el bo en impagat. A més, el grup va assegurar que estava estudiant una reestructuració del seu deute corporatiu col·locat fora de la Xina. Segons Reuters, diversos tenidors estrangers no han rebut 73 milions d'euros d'un pagament anterior, que expirava dilluns després d'un període de gràcia de 30 dies, cosa que representaria el primer impagament offshore de la companyia.

En total, doncs, Evergrande deu 303 milions d'euros, que és una xifra equivalent a les accions venudes el mes passat pel conseller delegat de l'empresa, Hui Ka Yan, que ha passat de controlar el 77% de la propietat al 68%. Fonts de l'empresa van declinar aclarir si els ingressos obtinguts per Hui amb l'operació es destinarien a retornar deutes.

Davant d'aquesta situació, les autoritats provincials de Guangzhou –l'antiga Canton, on té la seu la companyia– van intervenir per crear el grup de treball de control de riscos, cosa que ha aportat tranquil·litat als inversors, momentàniament. El risc principal de l'impagament d'un bo, encara que només sigui parcialment, és que dona dret a la resta de creditors a reclamar immediatament la devolució dels seus diners, en un procés conegut com a insolvència creuada.

Evergrande és la segona immobiliària de la Xina i acumula un passiu d'aproximadament 265.000 milions d'euros. En els últims mesos el grup ha aconseguit aixecar uns 5.000 milions d'euros entre ampliacions de capital, la venda de la seva filial de vehicles elèctrics i la sortida a borsa de la seva divisió de gestió immobiliària, una xifra insuficient per fer front als deutes que acumula.

Una fallida o una suspensió de pagaments del grup tindria un impacte directe en l'economia xinesa, en particular sobre la indústria bancària, ja que afectaria els més de 120 bancs xinesos que han prestat fons a Evergrande, segons un informe filtrat l'estiu passat.

El 2018 el Banc Popular de la Xina (BPX, el banc central del país) va dir que conglomerats com Evergrande representen un "risc sistèmic" per al país, però una vegada han sortit a la llum pública els problemes financers del grup, tant el regulador monetari com el govern de Pequín han insistit que una sola empresa no farà trontollar ni el sector financer ni el sector immobiliari del gegant asiàtic. De fet, tant el BPX com el govern i els reguladors financers han tornat a dir que la situació és "controlable".

Més estímuls al sector bancari

La pujada a borsa de les accions d'Evergrande també s'explica pels nous estímuls monetaris anunciats pel BPX, que ha retallat aquest dilluns en 0,5 punts percentuals els requeriments de reserves als bancs. Això suposa que el sector financer disposarà de 166.000 milions d'euros addicionals de liquiditat. És la primera vegada que el BPX flexibilitza la seva política monetària des de l'esclat de la pandèmia.

El politburó del Partit Comunista Xinès –el partit únic del règim– també ha indicat que el govern i el conjunt d'institucions econòmiques de l'estat mantindran una política monetària "flexible" acompanyada d'una política fiscal expansiva. Els temors a les repercussions d'Evergrande s'afegeixen als problemes logístics que afecten el conjunt de la indústria mundial –en què la Xina té una part central com un dels grans exportadors de béns intermedis i de consum– i als temors per l'impacte de noves variants del covid-19, especialment l'òmicron.

stats