Les autoritzacions de vinya en frenen una major expansió

Tot i el fort impuls que està agafant el sector, el sitema de quotes europees i les autoritzacions necessàries per sembrar en limiten el creixement a les Illes

La collita del raïm genera de manera automàtica el dret d’una nova autorització per tornar a sembrar.
C. Tudurí
09/03/2019
2 min

PalmaTot i el fort impuls que està agafant el sector del vi a les Illes Balears els darrers anys i l’interès de les empreses per incrementar-ne la producció, el sitema de quotes europees i les autoritzacions necessàries per sembrar vinya en limiten el creixement a l’Arxipèlag.

Els anomenats drets de vinya varen passar a denominar-se autoritzacions de plantacions, que en el cas de vinyes existents es generen en el moment que s’arrabassa el raïm. Cada comunitat autònoma té un registre vitícola en el qual du un control de tot allò que s’hi sembra i que s’hi recol·lecta.

En el cas de noves finques, s’han de demanar les corresponents autoritzacions, que es van repartint entre els sol·licitants en funció de determinats criteris. Tenen prioritat els joves agricultors, ja que la Unió Europea té com a objectiu fomentar la incorporació de joves al camp per tal que no s’abandoni de manera progressiva. Altres criteris que guien aquest repartiment valoren que el sol·licitant no hagi comès cap il·legalitat relacionada amb la plantació de vinya o que no hagi deixat perdre drets anteriors.

Importació d’autoritzacions

Aquesta limitació del creixement ha provocat la pràctica de comprar drets de vinya o la de sembrar vinya a les Balears amb una autorització d’una altra comunitat. Des de la DO de Binissalem es comenta que es tracta d’una estratègia legal que ha permès un major creixement d’alguns cellers de l’Arxipèlag al marge del repartiment previst pel Ministeri o la Conselleria d’aquest àmbit. Això ha fet que en el sector no hi hagi consens sobre aquest tipus de creixement, ja que hi ha el perill que un increment descontrolat de la producció pugui afectar negativament les empreses que es dediquen a la producció i a la comercialització de vi de qualitat.

Tot i que les possibilitats de creixement són àmplies, ja que el vi de les Illes comercialitzat sota les esmentades marques suposa una quota de mercat que pot situar-se sobre el 17%-18%, les dues DO de Mallorca consideren que s’ha de ser prudent a l’hora d’abordar l’expansió del sector.

stats