La crisi de preus

Avís del Banc Mundial: l'economia mundial empitjorarà a l'estiu

L'organisme destaca la bona marxa de les economies avançades, però espera un segon semestre del 2023 amb menys creixement

Logotip del Banc Mundial en una trobada del 2018 de la institució amb el Fons Monetari Internacional.
3 min

BarcelonaEl Banc Mundial avisa que l'economia mundial entrarà en una fase d'alentiment a partir de la segona meitat d'aquest any, després d'uns primers sis mesos amb un nivell d'activitat econòmica per damunt del previst inicialment. En el seu informe semestral sobre perspectives econòmiques publicat aquest dimarts, l'organisme ha incrementat la previsió de creixement arreu del món per al 2023 i ha predit un alleugeriment de la inflació, tot i alertar que es mantenen la majoria de riscos.

L'informe xifra en un 2,1% el creixement del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica) del món, superior a l'1,7% previst en l'últim informe, publicat el mes de gener passat, però ho atribueix a la bona marxa de l'activitat als països avançats, millor que l'esperada, durant el primer semestre. "L'activitat a les economies avançades es va alentir menys del que s'esperava al principi del 2023, però es preveu que s'afebleixi substancialment a finals d'aquest any", indica el document.

Ara bé, l'optimisme de la institució internacional s'acaba amb les dades. "L'economia global roman en un estat precari entre els efectes perllongats dels xocs negatius de la pandèmia, la invasió d'Ucraïna per part de Rússia i el fort enduriment de la política monetària per contenir la inflació elevada", indica el document publicat aquest dimarts. "S'espera que s'acabi la resiliència global de l'activitat econòmica exhibida a principis d'any".

Seguint la inèrcia negativa prevista per a la segona meitat del 2023, el Banc Mundial també empitjora les perspectives de cara al conjunt de l'any vinent, tot i mantenir sempre xifres expansives. Per al 2024, rebaixa fins al 2,4% el creixement del PIB global, tres dècimes menys que el 2,7% previst a l'informe de fa sis mesos. De fet, encara que predigui un creixement positiu, l'organisme presidit pel nord-americà Ajay Banga recorda que el 2,1% pronosticat per a enguany és inferior al creixement de l'economia mundial el 2022, que va arribar al 3,1%.

L'enduriment del crèdit es nota

Les raons de tot plegat són l'enduriment del crèdit registrat aquests últims mesos amb les pujades dels tipus d'interès aprovades per la majoria dels bancs centrals del món, inclosos el Banc Central Europeu i la Reserva Federal dels EUA. Les pujades de tipus són una eina habitual dels bancs centrals per combatre l'escalada dels preus, perquè fan que demanar un préstec sigui més car i, per tant, empreses i famílies tinguin menys accés a diners per gastar. Això redueix la demanda, cosa que fa caure els preus, però alhora alenteix l'activitat econòmica.

La institució espera que la inflació "declini gradualment" mentre "la demanda s'afebleixi" i "es moderin els preus de les primeres matèries", com ara el petroli, que s'havien disparat amb la invasió d'Ucraïna. No obstant això, també indica que les perspectives d'inflació es mantenen "ancorades" a mitjà i a llarg termini, per la qual cosa no té indicis que els preus hagin de caure, tot i refredar-se els augments, cosa que juntament amb possibles turbulències en el sector financer -com ara les crisis patides aquest any per Credit Suisse i el Silicon Valley Bank- poden restringir encara més l'accés al crèdit a moltes economies.

Després d'un 2022 amb un creixement moderat per la política de covid zero, el Banc Mundial pronostica un repunt de la Xina, igual que en el cas dels EUA, que ha patit menys del previst els efectes de la inflació derivats de l'encariment de les primeres matèries. Els dos països -considerats la segona i primera economia del planeta, respectivament- també deixaran enrere els colls d'ampolla creats a les cadenes de subministrament internacionals que van causar els primers increments de la inflació a escala mundial.

stats