Baixen les exportacions a les Illes un 8,7% durant el primer semestre de l'any

Només Galícia (10%) i Castella i Lleó (9,6%) registren una davallada superior en les vendes internacionals

Baixen les exportacions a les Illes un 8,7% durant el primer semestre de l'any
Ara Balears
21/08/2019
2 min

PalmaBalears és una de les tres comunitats on més han descendit les exportacions en el primer semestre de l'any, un 8,7% respecte del mateix període de l'any passat, només per sota de les baixades registrades a Galícia (10%) i Castella i Lleó (9,6%).

El dèficit de la balança comercial estatal va augmentar el primer semestre de l'any un 0,9% respecte del mateix període del 2018 i es va situar en 14.711 milions d'euros, d'acord amb les dades publicades aquest dimecres pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

Les exportacions de mercaderies varen créixer un 1,7% entre gener i juny i varen sumar 147.408 milions, mentre que les importacions varen augmentar un 1,6%, fins als 162.120 milions. La diferència entre totes dues partides llança aquest dèficit. Així, la taxa de cobertura (percentatge de les importacions que poden pagar-se amb les exportacions) es va situar en el 90,9%, en línia amb la de fa un any.

En l'alça de les exportacions hi va influir l'increment de les de béns d'equip, que suposen el 20,5% del total i es varen elevar un 6,7%; les d'alimentació begudes i tabac, que representen el 16,7% del total i varen créixer un 3,5% interanual, i les de productes químics que, amb un pes del 14,4% sobre el total, varen augmentar un 3,2%. Enfront d'això, varen caure un 5,7% les del sector automobilístic, que suposen el 15,8% de totes les exportacions espanyoles.

En aquest descens varen pesar les menors vendes d'automòbils i motos especialment a Turquia, França i, a gran distància, els Països Baixos i Portugal, i de components de l'automòbil a França, Alemanya, el Regne Unit i la Xina.

En comparació amb altres àrees geogràfiques, l'alça d'un 1,7% de les exportacions a Espanya és menor al registrat en la zona euro, amb un 2,6% en el primer semestre de l'any, i per la Unió Europea, un 3%. Entre les principals economies de la Unió Europea, les exportacions varen créixer a diferent ritme: un 0,6% a Alemanya, un 4,8% a França, un 2,7% a Itàlia o un 2,7% al Regne Unit. Fora de la Unió Europea, les dels Estats Units es varen reduir un 0,9%, les de la Xina un 0,4% i les del Japó, un 4,7%. Quant a les importacions, les de béns d'equip varen pujar un 4,5%; les de productes químics, un 6,7% i les d'energia, un 0,6%. Enfront d'això, varen caure un 2,5% les del sector automòbil.

Per zones, les exportacions dirigides a la Unió Europea varen representar el 66,4% del total i varen augmentar un 1,5%; mentre que a destinacions extracomunitàries s'hi varen dirigir el 33,6% del total i varen pujar un 2,2%. Quant als països, les vendes a França, principal client d'Espanya amb el 15,1%, varen augmentar un 0,5%, mentre que les fetes a Alemanya, que suposa l'11,2% del total, varen ascendir un 1,4%. En canvi, es varen reduir les vendes a Turquia, especialment d'automòbils i motos, Bèlgica o l'Argentina.

Per comunitats autònomes, la comunitat que va experimentar una major taxa de variació interanual de les seves exportacions en el període va ser Astúries, un 33,7% més, seguida per Cantàbria, un 19,6% i Aragó, un 12,9%. En canvi, els majors descensos interanuals es varen registrar a Galícia (10%), Castella i Lleó (9,6%) i les Balears (8,7%).

stats