El consum elèctric va baixar fins a un 10%
Estat i Generalitat discrepen sobre les dades, que són el termòmetre de la vaga
BarcelonaEl consum elèctric és un dels principals termòmetres que donen idea del seguiment que ha tingut una vaga. Divendres, però, es va convertir en una arma llancívola entre administracions. Mentre la Generalitat destacava que en algunes hores el consum era fins i tot un 10% inferior al dia anterior, en la línia de les últimes vagues generals, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ho rebaixava fins a un 7%, i Red Eléctrica, l’empresa que gestiona les grans xarxes d’alta tensió a l’Estat i que té com a primer accionista la societat estatal SEPI, deia que el consum havia baixat només un 4%.
Segons les dades facilitades pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el consum elèctric va baixar un 10,11% al matí i un 7,5% a primera hora de la tarda en comparació amb el dia anterior, un percentatge bastant alt comparable amb les últimes aturades generals. “Si agafem l’àmbit de la despesa energètica, estaríem en nivells de la convocatòria de vaga del 2010 o del 3 d’octubre del 2017”, va explicar el conseller Chakir El Homrani.
En canvi, en la seva roda de premsa, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va dir que el consum elèctric s’havia reduït un 7%, i va indicar que això podia indicar “un impacte reduït” de l’aturada general.
Red Eléctrica, per la seva banda, va indicar que el consum d’electricitat s’havia reduït a Catalunya un 4,3% de mitjana fins a les 13.00 hores. Però la reducció calculada per Red Eléctrica, a diferència de la que va notificar el Govern, no era en relació al consum del dia anterior, sinó respecte a la demanda prevista. El descens experimentat pel consum elèctric amb motiu de la vaga general, segons Red Eléctrica, se situava, doncs, molt per sota d’altres convocatòries, com l’aturada de país del 3 d’octubre del 2017, quan la reducció mitjana va ser del 10,5% durant tot el dia.
Fonts d’Endesa, principal distribuïdora a Catalunya, amb un 98% del mercat, van explicar que la demanda elèctrica divendres -fins a les dues de la tarda- havia estat un 6,6% inferior que a les mateixes hores del divendres anterior. Així, el divendres 11 el consum s’havia situat en 6.800 megawatts, mentre que aquest divendres va ser de 5.614 megawatts.
El que està clar és que si es miren les corbes de demanda de Red Eléctrica, mentre que durant la matinada la demanda prevista i la real anaven completament alineades, fins i tot en algun moment la demanda real superava la prevista, a partir de les vuit del matí i, almenys, fins a les sis de la tarda, es van començar a separar, sempre situant-se el consum real per sota del previst, malgrat que la vaga era només a Catalunya. A les vuit del matí, per exemple, la demanda prevista a tot Espanya era de 29.180 megawatts, mentre que el consum real era de 28.797 megawatts, i a les sis de la tarda, quan el consum ja va de baixa cada dia, la demanda prevista era de 28.816 megawatts a tot l’Estat i el consum real era de 28.612 megawatts.
Els precedents
La discrepància de dades ja es va produir en anteriors convocatòries, per exemple l’aturada de país del 3 d’octubre del 2017. Llavors, segons les dades que va donar Endesa, el descens va ser d’entre el 10,5% i l’11,5% les primeres hores del matí, quan el consum és més important. Red Eléctrica va dir que el consum havia sigut un 9,1% inferior. Durant la vaga general del 14 de novembre del 2012, el govern central va afirmar que el consum a tot Espanya havia caigut un 12,7%.