Economia 11/09/2024

Les Balears accentuen la seva dependència del turisme

10,7 milions de turistes varen arribar a les Illes fins a juliol, un 5,8% més que en 2023

2 min
Platja de Sa Coma a Mallorca.

PalmaLa temporada ha tornat a deixar en evidència que l'economia de les Balears depèn cada vegada més del turisme, sense que hi hagi prevista cap mesura concreta a curt termini per pal·liar-ne la saturació. Fins al juliol, han augmentat el nombre de turistes –n'han arribat 10,7 milions, un 5,8% més que l'any passat–, el nombre de passatgers de ports i aeroports –un 6,6% més– i les pernoctacions –n'hi ha hagut 65 milions, un 6,1% més. D'aquesta manera, l'aportació del sector serveis (un 3,3%) ha estat cabdal per al creixement econòmic de les Illes, que ha estat del 2,9% el segon trimestre d'enguany. De fet, la directora general d'Economia i Estadística, Catalina Barceló, ha destacat aquest dimecres que els serveis han facturat un 6,5% durant el primer semestre d'enguany i que la despesa mitjana per turista i dia és la més alta dels darrers nou anys, amb 191 euros.

Cal remarcar que, a l'altre costat de les dades, se situen la indústria i l'energia, que decreixen de manera ininterrompuda des del segon trimestre de 2023. De març a juny d'enguany, han minvat un 3,5%. Barceló ha assenyalat que aquesta situació genera interrogants en el Govern i ha apuntat que hi ha incoherències com el fet que el sector industrial hagi assolit un màxim d'afiliats, amb 31.262 en acabar agost.

"Les Balears han tingut un creixement basat fonamentalment en el volum, en la quantitat, i les dades ho continuen posant de manifest", ha comentat el vicepresident i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, qui ha remarcat que "la despesa mitjana per turista s'ha incrementat molt significativament". "Això posa de manifest que també hi ha una part de creixement en valor, en qualitat", ha afegit, a més de subratllar que "l'objectiu fonamental del Pacte per a la sostenibilitat és la transició a un factor de creixement que es basi més en el valor".

Un altre fet que Costa ha comentat és que el nombre de turistes ha augmentat sobretot el maig i el juny, mentre que el juliol s'ha mantingut estable respecte de l'any passat. Segons el vicepresident, "sembla que el nombre de turistes ha tocat sostre en temporada alta i que hi ha un component de desestacionalització".

Ara bé, ni l'augment del nombre de turistes ni el de la despesa per persona han bastat per mantenir les vendes del comerç, que fins a juliol han minvat un 0,6%. "Estam arribant a unes limitacions quant als residents. Les despeses dels turistes continuen augmentant i la reducció és pel comportament de la demanda domèstica. No tenim capacitat de compra il·limitada", ha apuntat Barceló, a més de fer referència a la inflació.

stats