Balears ha baixat 65 llocs en el rànquing regional europeu de renda per càpita
És una de les dades més destacables de les que ha fet públiques la Fundació Impulsa en un acte a Palma aquest dijous dematí
PalmaAquest dijous dematí ha tingut lloc al Col·legi d'Advocats de Palma un acte organitzat per la Fundació Impulsa, que ha presentat algunes conclusions de l'estudi trianual de la competitivitat de l'economia balear.
Hi han assistit la presidenta del Govern i presidenta rotatòria de la Fundació Impulsa, Francina Armengol, i el director tècnic de la fundació, Antoni Riera, i hi ha fet de patrona i amfitriona la directora autonòmic del Banco Santander, María José Maciá.
Riera ha explicat algunes de les dades més significatives extretes de l'estudi trianual que fa la fundació sobre el posicionament econòmic de les Illes Balears i la situació de l'Arxipèlag en termes de competitivitat respecte d'un total de 264 altres regions europees.
Segons ha explicat el doctor de la UIB, Balears ha passat de ser la 49a regió europea amb més renda per càpita a ocupar el lloc 114. Aquest pèrdua de riquesa seria deguda, segons alerta Impulsa, a la poca competitivitat de l'economia balear. Balears és la regió 173 d'un total de 264 en l'índex de competitivitat. Val a dir que les Illes han millorat lleugerament la seva posició, ja que en l'estudi del 2014 ocupaven el lloc 178. Així i tot, segons ha apuntat Riera, aquest desfasament entre riquesa i competitivitat empresarial ha de tendir a anivellar-se. Això vol dir que, o bé continua baixant la renda per càpita i la prosperitat, o bé hauria d'augmentar la competitivitat de l'economia illenca.
Sostenibilitat ambiental i social
En la intervenció, la presidenta Francina Armengol ha incidit en la necessitat de conjugar competitivitat empresarial amb sostenibilitat social i ambiental. La socialista ha fet un balanç d'algunes de les mesures adoptades pel Govern del Canvi i les ha contextualitzades en el marc de l'afavoriment del dinamisme empresarial.
La presidenta ha destacat el moment de bonança econòmica, l'increment en la despesa turística i ha dit que és l'hora de "reconvertir el model perquè garanteixi la prosperitat per a tothom".
Així mateix, Armengol ha incidit en una de les "febleses" de l'economia balear. "Som illes i ens costa més tant importar com exportar", ha dit. En aquest sentit, ha destacat la importància del Règim Especial de Balears (REB), que el Govern autonòmic està negociant amb el central. La presidenta ha agraït el suport de la societat civil, especialment del Cercle d'Economia i del seu president, Andreu Rotger, present a la conferència, i l'ha qualificat com una "necessitat de país".