Les Balears, l'única regió on ha baixat el sou mitjà en un any, juntament amb les Canàries
Aquest descens s'ha produït, segons Adecco, perquè són les dues autonomies amb més personal en ERTO
PalmaDesprés de quatre trimestres de caigudes, el sou mitjà espanyol ha registrat un increment interanual d'un 3% i s'ha situat en 1.701 euros. Aquest increment està accentuat pel fet que el sou mitjà del segon trimestre de l'any passat va ser el més baix dels darrers 14 anys. Tot i això, la realitat de les Illes Balears i les Illes Canàries no ha anat pel mateix camí: les dues regions són les úniques que han registrat descensos interanuals, concretament -0,1% i -3,6% respectivament, segons el darrer informe d'Adecco.
D'aquesta manera, els dos arxipèlags estan entre les tres comunitats on el sou mitjà és més baix, amb 1.324 euros mensuals a les Canàries i 1.496 a les Illes. Aquests descensos interanuals, segons Adecco, s'han registrat perquè són les dues autonomies amb més proporció d'assalariats en ERTO, un fet que redueix la mitjana. Per contra, Madrid continua tenint el sou més elevat amb 2.019 euros mensuals (+2,5%) i el segueix el País Basc, amb una mitjana de 2.106 euros (+3,4%).
Cal tenir en compte que l'augment o el descens del sou mitjà repercuteix en la variació del poder de compra. Així, mentre que en el conjunt estatal aquest percentatge s'ha situat en un 1,7% i 14 regions l'han incrementat, algunes superant els 500 euros mensuals, les Balears i les Canàries tornen a quedar fora d'aquestes dades, ja que han afegit un nou descens al que es va produir l'any passat del 7% i del 9,8% respectivament.
Adecco també publica un gràfic d'oportunitat i satisfacció de l'ocupació i, després de quatre anys d'ascensos, aquest 2021 ha patit un retrocés d'un 4,5% interanual i es perden les xifres que s'havien aconseguit els dos darrers anys. Així, només la Regió de Múrcia ha registrat un augment en la satisfacció, un fet que no es veia des de feia 11 anys. Una vegada més, els dos arxipèlags són els que més s'han ressentit a causa de la pandèmia i, per això, presenten els retrocessos més marcats.