Laboral
Economia02/07/2021

Les Balears lideren la caiguda de l'atur a l'Estat

L'Arxipèlag registra un descens del 16,7% en la taxa de desocupació

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaLes Illes Balears registren un nou descens en la xifra d'aturats i és la comunitat autònoma de l'Estat amb un major descens mensual de desocupació. Segons les dades d'ocupació registrada, publicades aquest divendres pel Ministeri de Treball i Economia Social, durant el mes de juny 62.749 illencs no tenien feina, 12.602 menys que al maig. Aquesta xifra suposa una disminució del 16,7% respecte de les xifres recollides el mes passat i d'un 15,5% si ho comparam amb les dades registrades el mateix mes de l'any passat. Així, la taxa d'atur queda amb un 10,7%, inferior al 15,6% estatal. Del total de residents a les Illes Balears que actualment estan a l'atur (62.749), el Ministeri de Treball i Economia Social ha detallat que 27.866 són homes i 34.883, dones.

Tot i que la recuperació progressiva del mercat laboral illenc ja és una realitat, actualment encara es troba molt llunyana a recuperar les dades registrades abans de l'inici de la pandèmia. Segons ha detallat el Ministeri de Treball i Economia Social, la xifra d'aturats actualment és un 72% superior al nombre de descocupats el mateix mes del 2019.

A escala estatal, la reducció de l'atur va ser de 166.991 persones, la qual cosa deixa el nombre de treballadors sense feina en 3.614.339, aproximadament 248.000 menys que el juny del 2020. Es tracta del descens mensual més gran des que n'hi ha dades.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als sectors en els quals més ha disminuït l'atur en el darrer mes, destaquen el sector serveis, la construcció, la indústria i l'agricultura. Tot i que aquests són els sectors en què s'ha registrat un major descens, el Ministeri de Treball i Economia Social ha subratllat que la baixada ha estat pràcticament igual en tots els sectors i apunta a una recuperació del mercat laboral per complet, i no de casos puntuals i de determinats sectors.

Cauen els afectats pels ERTO

A més de la creació d'ocupació, el mes de juny ha deixat una nova caiguda en el nombre de treballadors afectats per un ERTO. Les Illes Balears han tancat el mes amb 3.669 treballadors menys en aquesta situació. La xifra actual de treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació és de 21.290. Pel que fa al tipus d'ERTO, el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha informat que 9.610 són una suspensió parcial, mentre que els 11.680 restants suposen una suspensió total. El percentatge de treballadors en ERTO se situa en el 4%, en aquest cas major a la mitjana estatal, que es col·loca en el 2,4%.

Cargando
No hay anuncios

Quant al conjunt de l'Estat, durant el mes de juny també s'ha registrat un descens notable. Actualment continuen vigents 674.000 expedients de regulació temporal d'ocupació, 236.000 menys que el mes passat.

La Seguretat Social guanya 67.014 afiliats a les Illes

La Seguretat Social va comptar a les Balears una mitjana de 523.089 afiliats durant el mes de juny, la qual cosa significa un increment intermensual d'afiliació de 67.014 persones, un 14,7%. Així i tot, encara està un 9,9% per sota de les dades recollides el mes de juny de 2019, poc després de l'inici de la pandèmia. Segons les dades del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, actualment la Seguretat Social té 57.506 afiliats menys a les Balears que els que tenia abans de la crisi sanitària i econòmica. En comparació amb les dades de 2020, les Balears són la comunitat amb major activació laboral fins al juny, amb un 25,3% enfront del 2,5% estatal. El conseller Iago Negueruela ho ha volgut destacar enèrgicament a la roda de premsa oferta i ha dit que és una dada molt rellevant, tenint en compte que la segona comunitat autònoma en el rànquing és Múrcia, amb un 4,9%. Així, des del desembre l'afiliació ha augmentat amb 105.547 persones. Així doncs, els nivells d'afiliació ja superen els de 2016, quan l'economia s'estava recuperant de la crisi de 2012.

Cargando
No hay anuncios

Dades turístiques

Les Balears són la comunitat autònoma que més turistes internacionals va rebre al maig per segon mes consecutiu. Varen ser un total de 380.882. De fet, de cada deu alemanys que venen a l'Estat, set tenen les Illes Balears com a destinació. Així, es torna a confirmar l'aposta que havia fet el Govern per intentar estirar al màxim possible el turisme alemany cap a l'Arxipèlag. Alhora, també varen arribar 92.526 turistes de la resta de l'Estat el mes de maig, de manera que s'assoleix una xifra total de 473.408. En l'acumulat de l'any, això significa 599.531 visitants, un 48% més que l'any 2020.

Les Illes demostren molta força amb relació a l'absorció del turisme en l'àmbit estatal. Negueruela ha volgut referenciar-ho com quelcom que s'ha anat lluitant des de fa mesos amb el pla de recuperació econòmica i la lenta desescalada, que ara fa que les Illes siguin la comunitat autònoma més oberta de l'Estat. De fet, el 27,9% del total de les arribades a Espanya són a les Illes. Dades com que al maig les Balears varen rebre un 50% més de turistes que la segona regió, que és Catalunya, demostren aquesta bona tendència.

Cargando
No hay anuncios

La reacció de patronals i sindicats

No se'n refien. Tant la PIMEM com la CAEB creuen que les dades no són bones, tot i ser catalogades de molt positives pel Govern. El president de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca, Jordi Mora, ha qualificat els nombres d'insuficients i que reflecteixen un inici fluix de la temporada. Ha comentat que no es pot comparar amb el 2020, s'ha de fer amb el 2019, i, d'aquesta manera, les dades no són bones. "Hi ha una precarietat laboral latent a les Illes", ha conclòs Mora. Per la CAEB, no és diferent. La seva presidenta, Carmen Planas, ha defensat que, malgrat la tendència positiva del mercat, no "ens hem d'enganar", ja que creu que s'està molt lluny del nivell prepandèmic. A més, ha esperonat que empreses i autònoms puguin aprofitar al màxim les ajudes per superar aquesta situació de crisi.

Sindicats com UGT han valorat les dades com a positives, tot i creure que la precarietat laboral hi és i s'hi ha de fer front. Han volgut destacar la variabilitat del mercat i la necessitat de posar-hi cura. A més, han volgut demanar prudència i seny a la població amb motiu de l'augment de la incidència els darrers dies, ja que no s'ha de tirar per la borda la feina feta i optar a una temporada turística llarga i estable.