L'economia de les Balears cau un 35,6% el segon trimestre i entra en recessió
La CAEB demana una baixada de pressió fiscal i plans de reactivació sectorial
PalmaL'economia de les Balears ha entrat en recessió després de caure un 35,6% el Producte Interior Brut de les Illes (PIB) el segon trimestre de l'any, segons un informe de conjuntura de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB). Per això, la patronal demana més control sanitari, fons, baixada de pressió fiscal i plans de reactivació sectorial i de formació per sortir de la crisi, segons indica la patronal en una nota.
Segons l'anàlisi, l'economia de les Illes ha patit un "xoc molt fort" per la pandèmia sanitària, però el covid-19 ha afectat especialment les Pitiüses, tot i que Mallorca també. I és que mantenir les restriccions de l'activitat i la mobilitat des del mes de març fins al juny "ha provocat un xoc de la demanda que ha conduït l'Arxipèlag a una recessió sense precedents", apunta la presidenta de la patronal, Carmen Planas.
Per sectors, el més perjudicat és el dels serveis, amb una caiguda d'un 37,8% el segon trimestre. A més, la destrucció de llocs de feina també ha estat més forta en aquest sector, amb un 14,6%. Segons l'informe, la indústria ha caigut un 23,6%, i està afectada tant per la interrupció de les cadenes globals de subministraments com per la paralització de l'activitat industrial. L'índex de producció industrial cau un 36,1% i la xifra de negocis, un 41,5%. "El descens més gran de la sèrie històrica", destaca Planas.
La construcció també retrocedeix un 20,9%. El fet que el sector hagi pogut reactivar l'activitat abans que la resta de sectors explica que l'impacte del covid hagi estat menor també en l'ocupació, amb una caiguda de l'afiliació el segon trimestre d'un 4,1%.
Segons Planas, "les dades que ja vèiem el tercer trimestre remarcaran la recessió de les Balears" i, per això, reclama "una necessària col·laboració publicoprivada perquè la política no pot estar únicament centrada en els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO)". Ha demanat també que el govern espanyol "correspongui a la generositat de les Balears a l'hora d'assignar la distribució de fons dels 140.000 milions d'Europa".