Les Illes rebran del govern espanyol gairebé 1.000 milions d'euros en ajudes directes per als sectors afectats per la pandèmia
La quantitat que obtindran les Balears dels 7.000 milions d’euros de l'Estat és prop de tres vegades superior que la de la resta de comunitats
Palma“Gairebé la meitat” del paquet de 2.000 milions d’euros –prop de 1.000 milions d’euros– d’ajudes directes del govern espanyol per a Balears i Canàries destinat a empreses afectades per la pandèmia serà per l’Arxipèlag balear, va informar divendres la presidenta del Govern, Francina Armengol, després de reunir-se amb la secretària d’Estat, Economia i Suport a l’Empresa, Ana de la Cueva Fernández en la Mesa de Diàleg Social de les Balears. De la Cueva ha puntualitzat que les Balears obtindrien “entorn del 45%” de la partida destinada als dos arxipèlags turístics, tot i que dependrà de “les afiliacions netes del 2020” de cada comunitat autònoma.
Aquests gairebé 1.000 milions d’euros provenen, alhora, del total de 7.000 milions d’euros que el consell de ministres va aprovar transferir al conjunt de les comunitats autònomes divendres per fer front a l’impacte econòmic de la pandèmia. D’aquesta manera, “un 30% va a dues comunitats autònomes”, fet que “mai havia succeït”, ha destacat Armengol. Tot i que el govern espanyol encara no ha calculat com es repartiran els altres 5.000 milions entre la resta de comunitats, la xifra seria unes tres vegades inferior a la de les illes. En aquest sentit, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera i els representants dels sindicats i patronals –que també han assistit a la Mesa de Diàleg Social– van celebrar que el govern de l’Estat “hagi tengut en compte les Balears”, que són “solidàries” quan la situació econòmica és bona.
Segons els primers càlculs de l’Executiu autonòmic, Mallorca rebrà un 74% del total dels ajuts directes, Eivissa un 16%, Menorca un 8,6% i Formentera un 1,4%. Els prop de 1.000 milions d’euros “els gestionarà el Govern de les Illes Balears i podrà atendre a les necessitats de 40.160 empreses, de les quals 38.200 són petites i mitjanes”, va apuntar Armengol. Això significa que prop de 250.000 treballadors es beneficiaran dels ajuts. Ara, el govern espanyol té “un mes i deu dies per transferir aquesta quantitat a les comunitats autònomes”, va assenyalar la presidenta del Govern. Mentrestant, l’Executiu “treballarà per treure la convocatòria”, que esperen poder-la obrir abans que acabi el primer semestre del 2021.
Al mateix temps, els 7.000 milions d’euros d’ajudes directes s’emmarquen en un total d’11.000 milions destinats a empreses i autònoms, que inclouen també un fons per reestructurar deutes de crèdits avalats per l’Institut del Crèdit Oficial (ICO) –de 3.000 milions d’euros– i un altre fons destinat a recapitalitzar empreses –de 1.000 milions d’euros–. Els diners d’aquest últim s’injectaran a través de l’empresa pública Cofides. Si bé encara és mal de dir quina partida aproximada podran rebre les illes dels 1.000 milions d’euros de Cofides, dels crèdits ICO “per càlculs inicials, podrien ser 160 milions d’euros”, segons Armengol . Amb aquests i els més de 900 milions d’ajuts directes, s’espera que les Balears rebin 1.000 milions d’euros.
Condicions
A les ajudes directes només podran accedir les empreses i els treballadors per compte propi dels sectors afectats per la pandèmia. Tot i que l’executiu no ha fet pública la llista exhaustiva de sectors i es remet a la publicació del decret al BOE, però Armengol va avançar que seran “els sectors de la branca del comerç, la restauració, l’hostaleria, l’artesania, la cultura, les arts escèniques, edició de diaris o gimnasos”, entre altres. Cal tenir en compte que aquestes ajudes directes són “finalistes”, és a dir, s’han de destinar a “pagaments quotidians i deutes corresponents”, va especificar la secretària d’Estat divendres a Palma. Així, les podran sol·licitar les empreses o els autònoms que acreditin haver facturat el 2020 com a mínim un 30% menys que el 2019, i només podran anar a pagar deutes pendents a partir del març de l’any passat de despeses fixes –com el lloguer o els subministraments, i a eixugar deutes amb proveïdors o altres creditors–.
Els autònoms que tributen per estimació objectiva d’IRPF podran demanar un pagament únic de 3.000 euros, mentre que la resta d’autònoms i les empreses podran optar a ajudes d’entre 4.000 i 200.000 euros. Les ajudes cobriran fins al 40% de la caiguda d’ingressos de les microempreses i autònoms (amb fins a 10 treballadors), i un 20% per a la resta d’empreses. A banda d’això, les empreses que rebin ajudes directes hauran de mantenir l’activitat almenys fins al 30 de juny del 2022. A més, no podran repartir dividends ni incrementar la retribució dels directius.