Economia 31/01/2021

Les Balears són la comunitat que més fons europeus va executar el 2020

Això suposa quasi el doble de la mitjana autonòmica i està per sobre de la mitjana de la Unió Europea, segons el Govern

2 min
El protocol per demanar fons encara no existeix

Les Balears són la comunitat autònoma que més Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) va executar l'any passat, ja que va arribar a un 79,1%. Això suposa quasi el doble de la mitjana autonòmica i està per sobre de la mitjana de la Unió Europea, segons ha informat la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors aquest diumenge en un comunicat.

Les Illes han executat 108 milions d'euros d'aquestes ajudes, corresponents a la despesa certificada pel Govern sobre un total de 136,4 milions programats. La Conselleria ha indicat que s'ha accelerat el ritme d'execució aprofitant la flexibilitat que s'ha concedit per atendre els impactes de la crisi sanitària.

Alguns dels projectes finançats han estat reconeguts positivament pel Ministeri d'Hisenda, com ara la convocatòria d'ajudes a les empreses i entitats locals per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i la creació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

Els fons també han permès millorar de les depurades de Ferreries i Binissalem, construir el nou IES de Santa Maria, instal·lar equips d'aula digital en centres públics i integrar sistemes d'informació i equipaments en el transport sanitari. A més, han servit per pagar l'electrificació a sa Pobla i Manacor, i el projecte per detectar i controlar la vespa asiàtica invasora.

"No s'ha hagut de retornar ni un euro al pressupost comunitari en els darrers cinc anys", ha valorat la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez. El Govern espera poder continuar invertint en l'impuls per reparar els efectes de la pandèmia.

Enguany s'iniciarà la programació dels fons de la futura Política de Cohesió per al període 2021 i 2027 i altres recursos i ajudes europees. Cal recordar, a més, que Hisenda va assignar a les Balears 300 milions d'euros dels fons europeus contra el covid-19, la qual cosa situa les Illes com la segona comunitat que més recursos rebrà per càpita.

stats