Recuperació econòmica
Economia04/11/2021

El Banc d'Espanya apunta a polítiques fiscals cada cop més "selectives"

L'organisme supervisor torna a advertir, però, del risc d'una retirada "prematura" dels estímuls

"La política fiscal desplegada durant la crisi ha de ser cada vegada més selectiva i focalitzar-se en aquells segments de la població i sectors econòmics on la reactivació econòmica està sent més lenta". Així ho recomana el Banc d'Espanya a l'informe d'estabilitat financera que ha publicat aquest dijous, en què, tanmateix, defensa mantenir els estímuls fiscals a curt termini fins que la recuperació econòmica no sigui completa. "Les polítiques monetàries i fiscals han de continuar sent expansives al curt termini perquè, tot i que s'ha moderat, el risc i la vulnerabilitat de l'inici de la pandèmia continuen a nivells elevats", conclou l'informe, que insisteix en evitar una retirada prematura dels estímuls abans que la recuperació es consolidi.

Això, però, no només tindria un impacte sobre les empreses i les llars, sinó que també situa en el punt de mira el sector financer espanyol, en què les vulnerabilitats i els riscos continuen sent "elevats". En concret, el Banc d'Espanya assenyala que si bé "el volum del crèdit dubtós continua descendint, s'han observat indicis de deteriorament de la qualitat creditícia i d'un comportament heterogeni per sectors d'activitat". "Destaca el fort increment dels préstecs de vigilància especial, és a dir, aquells que corren el risc de convertir-se en morosos, i un increment interanual del refinançament, cosa que no havia passat des del final de la crisi financera del 2008", recull l'informe.

Cargando
No hay anuncios

L'organisme supervisor també posa la lupa en la contenció i reducció de les "vulnerabilitats associades a l'alt endeutament públic" d'Espanya, resultat de la política fiscal expansiva però avalat per la suspensió de les regles fiscals a escala europea i d'una política de tipus d'interès sota mínims. De fet, l'informe també reconeix que l'Estat no té "desequilibris financers", és a dir, l'interès del deute no ha pujat, però demana un "programa de consolidació fiscal" davant d'un possible escenari de deteriorament de les condicions de finançament, ja que l'economia espanyola podria ser més "vulnerable" i tenir "menys capacitat de resposta". A més a més, segons es desprèn de l'informe del Banc d'Espanya, no tenir un pla de consolidació fiscal adequat pot afavorir que l'endeutament de les administracions públiques es mantingui en nivells alts durant un "període ampli de temps", com ha apuntat l'Airef.

Aquesta recomanació s'emmarca en un moment en què la Reserva Federal inicia la retirada dels estímuls als EUA, i "s'anticipa una reducció dels programes de compra d'actius d'Europa", apunta l'informe, fruit sobretot de l'evolució de les expectatives d'inflació i el ritme de recuperació de l'activitat econòmica. Tanmateix, el Banc d'Espanya descarta que aquesta transició cap a un enduriment monetari s'acceleri perquè insisteix que l'augment del creixement dels preus és transitori.

Cargando
No hay anuncios

Una recuperació desigual

"La dificultat serà saber si els sectors on la crisi ha impactat més es veuran estructuralment afectats per la pandèmia. Però això només ho veurem amb el temps", apunten fonts de l'organisme. El fet és que l'informe torna a destacar que la recuperació no està sent igual en tots els nivells, sinó "heterogènia" en funció de l'impacte de la pandèmia i no només en termes empresarials, és a dir, per sectors, sinó també en relació amb la capacitat financera de les llars. En concret, apunta que les llars més vulnerables, amb menys rendes, "s'estan beneficiant menys de la recuperació".

Cargando
No hay anuncios

D'una banda, la situació econòmica de les empreses estaria "evolucionant favorablement" en termes generals. El Banc d'Espanya ho vincula a una recuperació de l'activitat, a una concessió menys dura dels préstecs així com a un allargament dels terminis del retorn del deute que "estarien alleugerint el risc de liquiditat". De l'altra, la tendència apunta a una recuperació dels nivells de les rendes i l'ocupació de les llars pròxims als nivells previs a la crisi. Ara bé, "aquelles famílies vinculades als sectors econòmics més afectats per la crisi sanitària, com el turístic, i les de menor renda s'estan beneficiant menys de la recuperació i són més vulnerables", avisa el Banc d'Espanya, que apunta que aquestes famílies tenen un comportament diferent a l'hora de prendre decisions. "Les famílies amb més ingressos, especialment les del quintil amb més renda, s'han mostrat propenses a endeutar-se més i han tingut més accés al crèdit des de l'inici de la pandèmia", conclou l'informe.