El Banc d'Espanya revisa a l'alça la previsió de creixement, fins al 3,1%

L'organisme creu que hi haurà ritmes elevats de creació d'ocupació i l'atur baixarà al 13,2% el 2019

La seu del Banc d'Espanya a Madrid
Ara
13/06/2017
2 min

MadridEl Banc d'Espanya ha revisat a l'alça en tres dècimes la previsió de creixement del producte interior brut (PIB) per a l'any 2017, fins al 3,1%, i també millora les expectatives per al 2018 amb un creixement del 2,5%, a causa de l'evolució recent de la situació a Espanya i un entorn internacional, que "és més favorable" del que es preveia. Per al 2019 la previsió de creixement la fixa en el 2,2% el Banc d'Espanya.

En les seves projeccions per a l'economia espanyola per al període 2017-2019, l'organisme emissor indica que el creixement continuarà tenint com a principal pilar la demanda interna, malgrat la desacceleració observada des del 2016. També s'espera que la demanda exterior continuï contribuint al positivament.

Les noves previsions del Banc d'Espanya preveuen també el manteniment de ritmes elevats de creació d'ocupació, que s'aniran moderant a mesura que avanci el període de les projeccions. Segons el Banc d'Espanya, la taxa d'atur es reduirà fins al 16,5% a l'Estat a finals del 2017, dues dècimes menys que en l'estimació anterior, i continuarà millorant fins al 14,7% el 2018 i el 13,2% el 2019, set dècimes menys que en les previsions anteriors en tots dos casos.

Incompliment de l'objectiu de dèficit

Quant al dèficit públic, el Banc d'Espanya estima que se situarà en el 3,2% aquest any, una dècima més del que s'ha compromès amb Brussel·les, però 1,3 punts inferior a la xifra del 2016. La disminució del dèficit es produirà per la millora del cicle econòmic.

La correcció dels comptes públics continuarà els pròxims anys i s'espera un dèficit públic per sota del 3% el 2018.

Sobre els riscos en la millora del PIB, el Banc d'Espanya els veu a la baixa i en situa l'origen a l'esfera internacional, especialment per les tendències proteccionistes que es produeixen i que podrien afectar les exportacions fora de l'eurozona.

A més, també adverteix el Banc d'Espanya de possibles pertorbacions financeres provocades per la combinació de les polítiques del Estats Units que portessin a una tensió monetària major i més ràpida del que s'espera, a més d'una hipotètica correcció desordenada de l'elevat endeutament xinès, i de l'impacte de la negociació del Brexit.

stats