Banca
Economia27/01/2022

El Banc Sabadell guanya 530 M€ i supera la crisi que arrosegava

Els beneficis de l'entitat s'acosten als d'abans de la pandèmia

BarcelonaL'any 2020 el Banc Sabadell va tocar fons des de diferents punts de vista: la seva acció va arribar al mínim històric, per sota dels 30 cèntims, el BBVA en va descartar la compra, va tancar l'any amb un ínfim benefici de dos milions d'euros i va posar punt final a l'etapa de Jaume Guardiola com a conseller delegat. Només en 12 mesos, el banc ha capgirat una situació que venia molt marcada per la crisi del covid: l'entitat catalana amb seu a Alacant ha anunciat aquest dijous que l'any passat va guanyar 530 milions d'euros. La xifra, anunciada pel nou home fort del banc, César González-Bueno, i pel també nou director financer, Leopoldo Alvear, no arriba encara als guanys del 2019, de 768 milions, però sí que deixa clar que el Sabadell ha abandonat la zona de perill aquest 2021.

La millora dels resultats s'explica per diferents factors: el marge d'interessos ha crescut molt lleugerament (un 0,8%), però les comissions ho han fet en un 8,7%, amb una dràstica caiguda de les provisions, que s'han vist reduïdes en un 46%. Les despeses també han caigut més d'un 5% en un any en què el Sabadell ha retallat plantilla en més de 3.300 empleats. Per entendre la millora també cal mirar l'evolució de la filial britànica, TSB, que ha oblidat les pèrdues de 220 milions registrades el 2020 i aquest 2021 ha passat a aportar 118 milions d'euros al benefici del grup.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als recursos de clients en balanç, el Sabadell ha tancat l'exercici amb 162.020 milions d'euros (119.242 milions sense tenir en compte TSB), un 7,5% més respecte al 2020 (+5,9% sense TSB). De manera similar, els recursos de clients fora de balanç han augmentat un 9,5% en termes interanuals, fins als 41.678 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

En relació amb el crèdit viu, el Sabadell ha tancat el 2021 amb un saldo de 154.912 milions d'euros (110.862 sense tenir en compte TSB). Això suposa un creixement d'un 6,7% en comparació amb l'any anterior, motivat pel bon comportament de l'economia espanyola i per l'increment de la cartera hipotecària de la filial britànica, segons ha assenyalat l'entitat. De fet, la producció hipotecària de TSB va assolir els 2.169 milions de lliures (2.588 milions d'euros) únicament durant l'últim trimestre de l'any, un 56% més en termes interanuals. Segons l'entitat, el 2021 ha sigut el millor any de producció hipotecària de la seva història.

Cal destacar que el banc que presideix Josep Oliu ha crescut en la majoria de productes per sobre del ritme del conjunt del sector, amb la qual cosa ha guanyat quota de mercat.

Cargando
No hay anuncios

Impacte econòmic sobredimensionat del covid

En la roda de premsa posterior a la presentació, González-Bueno ha admès que el conjunt d'organismes i actors econòmics van sobredimensionar la magnitud de la crisi econòmica derivada del covid. "La magnitud de la crisi ha sigut clarament inferior a la que anticipàvem", ha dit, i ha afegit que a l'inici "tenia molt mal aspecte". El conseller delegat del banc ha destacat la capacitat d'adaptació a la no presencialitat i les "molt encertades" polítiques econòmiques dels governs. També ha afegit que en la situació actual no veuen "cap risc generalitzat ni significatiu que hi hagi una caiguda d'empreses".

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la recuperació en borsa del banc (aquest dijous pujava prop d'un 6% i l'acció ronda els 70 cèntims, després d'haver estat un dels millors valors de l'any passat), González-Bueno feia aquesta reflexió: "Hi havia dubtes sobre la mida d'aquest banc perquè, dels bancs i caixes que sobrevisquessin a la crisi, d'aquesta mida n'hi havia pocs". El conseller delegat ha negat la influència que poden tenir en tot plegat el seu fitxatge i el d'Alvear: "El canvi de percepció el rebem amb agraïment i amb reconeixement als que ens van precedir, perquè ens vam trobar un banc sense sorpreses, un banc sa".

Les previsions del Sabadell de cara al futur passen per l'optimisme davant unes pujades dels tipus d'interès que preveuen que seran lentes. "Fa uns mesos pensàvem que tindríem uns tipus mínims durant un temps llarguíssim i això ha canviat", ha celebrat González-Bueno.