La banca va tancar el 2023 amb la rendibilitat pels núvols
El creixement del marge d'interessos per la pujada dels tipus ha donat ales al negoci bancari
MADRIDDefinitivament, el 2023 no va ser un mal any per a la banca espanyola. Més enllà d'uns guanys històrics, la seva rendibilitat –o estat de salut– es va disparar. Així ho constata, de nou, el Banc d'Espanya: la rendibilitat sobre el capital (ROE, per les seves sigles en anglès) es va situar en el 12,4%, molt per sobre de la rendibilitat registrada a finals del 2022, quan era del 9,86%, segons dades de l'organisme supervisor.
La rendibilitat d'un banc ve determinada pel cost de capital. Aquest últim és el retorn que un accionista espera obtenir pels diners que li ha deixat l'entitat financera. Es tracta, doncs, d’una expectativa: com són de rendibles els ingressos que s'aconsegueixen. Els últims mesos, la banca espanyola ha assegurat de forma generalitzada que la rendibilitat que té no cobreix el cost de capital. Això vol dir que els seus accionistes esperen rebre molt més del que se’ls està retornant. L'organisme que presideix Pablo Hernández de Cos, però, reitera que aquest element "ha presentat una evolució molt favorable", tal com es desprèn d'una nova edició de l'Informe d'estabilitat financera corresponent a la primavera del 2024 i publicat aquest dilluns.
Durant anys, la banca espanyola va fer mans i mànigues per millorar la rendibilitat, començant per la reducció dels seus costos a través de l'acomiadament d'un gruix de la plantilla. Amb la crisi financera i una política monetària per part del Banc Central Europeu (BCE) que va situar els tipus d'interès al 0% i fins i tot en negatiu durant anys, els nivells de rendibilitat van caure per terra.
Però amb la pujada dels tipus per part del BCE, la banca ha vist com una pota dels seus ingressos pujava com l'espuma: el marge d'interessos –que prové de totes les quotes dels préstecs que tornen els clients i que han estat el negoci tradicional de la banca–. És això el que explica la millora de la rendibilitat. En concret, segons dades del Banc d'Espanya, en un context de guanys rècord, el creixement del marge d'interessos l'any 2023 va ser d'un 22,4% en comparació amb l'exercici anterior. Per contra, "la translació de l'enduriment de la política monetària als tipus d'actiu ha continuat sent més intensa que als tipus del passiu [és a dir, als dipòsits dels clients], cosa que sosté l'increment dels marges unitaris", constata l'organisme supervisor.
Prudència pel nivell de solvència
Però no tot són valoracions positives. Tot i la millora de la rendibilitat, el Banc d'Espanya continua constatant que aquesta no s'ha traduït en un "enfortiment significatiu" de la solvència del sector. La solvència és un indicador que permet determinar si els bancs tenen els recursos suficients per poder respondre a un xoc de la seva activitat, en particular al fet d'haver d'afrontar pèrdues, siguin previsibles o no.
La ràtio de solvència en el cas dels bancs espanyols va créixer de forma "moderada" l'any 2023, a diferència del que ha passat en països de l'entorn, conclou el Banc d'Espanya. Fruit d'això, l'organisme supervisor continua recomanant fer un ús prudent dels beneficis actuals per "reforçar la capacitat d'absorbir l'impacte de potencials pertubacions macrofinanceres", sobretot en un moment en què els riscos geopolítics estan a l'alça i la previsió és que els bancs centrals comencin a posar el fre pel que fa als tipus d'interès. A preguntes de si això s'hauria de traduir en una prudència a l'hora de repartir dividends o aprovar recompres d'accions, el director general d'Estabilitat Financera, Ángel Estrada, ha recordat que "és important que les entitats construeixin capital".
De fet,
Revisió de l'impost
Pel que fa a l'impost extraordinari al sector, durant la presentació de l'informe Estrada ha reiterat que si es converteix en permanent caldria "millorar" el disseny actual. "En una situació en què no hi hagi beneficis, l'impost no s'ajusta", ha dit. De fet, el governador del Banc d'Espanya ja ha enviat recomanacions al govern de Pedro Sánchez per modificar-ne el disseny actual.
Aquest dilluns, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, també s'ha mostrat favorable a adaptar el gravamen, tant de la banca com de les energètiques: "Estem fent una valoració de les necessitats i de l'ajust potencial, si és que es fa permanent l'impost, perquè puguem aprofitar al màxim el seu potencial amb un enfocament d'equilibri respecte als sectors", ha dit en un esmorzar informatiu a Madrid.