Banca
Economia29/10/2024

El Santander "farà el que calgui" perquè l'impost al sector no sigui permanent

L'entitat guanya un rècord de 9.309 milions d'euros els nou primers mesos de l'any

MadridEl Banco Santander ha guanyat la xifra rècord de 9.309 milions fins al tercer trimestre (entre gener i setembre), un 14% més que en el mateix període de l'any 2023, segons ha informat aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). D'aquesta manera, l'entitat que presideix Ana Botín encarrila un altre exercici històric i tot indica que superarà els més d'11.000 milions d'euros que va guanyar l'any passat. "[Els resultats actuals] no són el nostre sostre", ha afirmat el conseller delegat del Santander, Héctor Grisi, en roda de premsa.

Tot i l'impost extraordinari al sector que el govern espanyol vol readaptar i fer permanent –el banc diu que farà el que calgui perquè no ho sigui–, Espanya ha estat la regió on el Santander ha registrat un benefici més alt fins al setembre (2.837 milions d'euros, un 53% més que en el mateix període del 2023). De fet, el banc estima que continuarà creixent en termes de clients malgrat ser un mercat "madur i tradicional". "Veiem grans oportunitats [a Espanya]", ha apuntat Grisi. Sobre si l'opa hostil del BBVA al Sabadell està ajudant a aquest creixement de clients, en particular a Catalunya, el Santander reconeix que hi ha més competència que mai, però que es mantenen "conservadors": "Creiem que hi haurà una oportunitat [a Catalunya], però ens mantenim a l'expectativa", ha dit Grisi.

Cargando
No hay anuncios

La posició del banc que presideix Ana Botín pel que fa al tribut no ha canviat. El conseller delegat ha tornat a carregar contra l'impost i la seva permanència: "Farem tot el que calgui perquè això [la permanència] no succeeixi". Sobre si això pot anar de bracet de retirar activitat a l'Estat, com han amenaçat de fer empreses com Repsol, Grisi ho ha descartat: "Som un banc molt espanyol [...] No tenim intenció de treure negoci d'Espanya". En tot cas, el conseller delegat ha xifrat en "50.000 milions" l'impacte sobre el crèdit per al conjunt del sector. En aquest sentit, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha reiterat la intenció de l'executiu d'adaptar el tribut al context actual, sobretot perquè no tingui impacte sobre el crèdit, segons recull Europa Press. "S'ha de buscar l'equilibri", ha dit Cuerpo en roda de premsa aquest dimarts, després del consell de ministres.

Cargando
No hay anuncios

Grisi ha assegurat que el govern espanyol no s'ha posat en contacte amb l'entitat per negociar un possible redisseny del gravamen, però s'ha mostrat obert al diàleg. El ministeri d'Hisendanegocia amb els partits al Congrés dels Diputats, en particular amb el PNB i Junts, per poder tirar endavant la mesura. El que encara es desconeix, però, és la fórmula que utilitzarà per prorrogar l'impost a la banca, però també el que afecta el sector energètic. Aquest dimecres acaba el període d'esmenes de la llei a través de la qual l'executiu contemplava per poder tramitar el canvi fiscal. Aquesta, però, no és l'única opció.

Cargando
No hay anuncios

Rendibilitat disparada

"El marge d'interessos i els ingressos per comissions pugen, la qualitat creditícia és sòlida, i la transformació ens permet augmentar els ingressos molt per sobre dels costos; tot això demostra la fortalesa de la nostra diversificació per negocis i països, i els avenços en l'execució de la nostra estratègia", ha defensat Botín a través d'un comunicat de premsa. Tot plegat ha dut la rendibilitat del banc pels núvols i el ROTE ja se situa en el 16,2%. El ROTE es va començar a utilitzar arran dels estralls de la crisi financera en els resultats dels bancs, perquè a diferència del ROE no inclou tots els actius en el seu càlcul: s'observa un pastís més petit, fet que ajuda a dibuixar una rendibilitat més alta.

Cargando
No hay anuncios

En concret, el marge brut de l'entitat va assolir els 46.185 milions d'euros fins al setembre, cosa que suposa un 7% més que l'any 2023, segons ha informat el banc. Una xifra que sobretot és fruit del marge d'interessos –les quotes dels préstecs que tornen els clients–, que ha crescut un 8%, fins a arribar als 34.682 milions d'euros. Aquest és el negoci tradicional de la banca que més fruits cull de les pujades dels tipus d'interès aprovades pels bancs centrals. La normalització, però, de la política monetària amb l'inici de la desescalada dels tipus d'interès no sembla preocupar l'entitat, que anticipa un bon 2025 i presumeix d'esquivar l'impacte de la baixada. "Només la meitat del negoci és sensible a la baixa dels tipus [d'interès]", ha apuntat el director financer del banc, José García Cantera, en roda de premsa. Pel que fa als ingressos per comissions, van escalar fins als 9.666 milions d'euros, un 5% més en comparació amb els nou primers mesos del 2023.