Bancs

Bank of America es converteix en el primer accionista del Sabadell

Assoleix el 6,3% del banc, per davant de BlackRock i David Martínez

Sucursal del Banc Sabadell, imatge d'arxiu
Carlota Serra Llagostera
16/06/2022
2 min

BarcelonaBank of America s'ha convertit en el primer accionista del Banc Sabadell després d'ampliar la seva participació fins al 6,3%, una xifra que el situa per davant de BlackRock (4,99%) i del magnat mexicà David Martínez Guzmán (3,5%). Així ho ha comunicat aquest dimecres Bank of America, que és el segon banc dels Estats Units per actius i dipòsits, en un comunicat a la CNMV, el regulador de la borsa espanyola. Des del Sabadell, el moviment es veu com "una bona notícia, ja que denota un senyal de confiança cap a l'entitat". No és l'únic accionista nou a l'entitat: la notícia arriba uns dies després que el multimilionari nord-americà David Booth comprés un 3,01% del Sabadell a través del seu fons Dimensional Fund Advisors.

Aquesta compra es va tancar el passat 10 de juny, moment en què l'acció del Sabadell va tancar a 0,79 euros. El preu actual de l'acció és de 0,78 euros per títol, de manera que la participació de Bank of America val aproximadament uns 274 milions d'euros.

Accionistes rellevants i històrics

Amb aquesta compra, més del 24% de l'accionariat del Sabadell queda en mans d'accionistes rellevants. A la llista de Bank of America i Dimensional hi ha també el nord-americà BlackRock (4,99%), el mexicà David Martínez Guzmán (3,5%), Lewis Sanders (3,5%) i Fintech Europe (3,1%).

L'accionariat del Sabadell ha estat notícia en diversos moments. El 2019, l'entitat posava punt final a la seva aliança amb el milionari colombià Jaime Gilinski, que havia arribat a tenir més d'un 7% del Sabadell el 2013, moment en què era el seu principal accionista. El 2016 el colombià va vendre totes les accions del Sabadell. Poc després, el 2017, el president del Sabadell, Josep Oliu, va vendre's la participació del 4,99% que tenia al banc de Gilinski per uns 53 milions d'euros.

També La Caixa va ser un puntal en l'accionariat del banc d'Oliu l'any 2000, principalment per facilitar la sortida a borsa del Sabadell. La Caixa, aleshores presidida per Josep Vilarasau, va convertir-se llavors en el primer accionista del banc fins que en va sortir l'any 2007. En aquell moment, el nucli dur de l'accionariat va quedar en mans d'un grup d'empresaris catalans (els Lara, els Folch Rusiñol o Isak Andic, per exemple) en una operació que va acabar sent ruïnosa perquè, poc després, va arribar la crisi financera i les accions mai van recuperar el valor que havien tingut.

Els alts i baixos del Sabadell

Ara, el Sabadell està en un moment de recuperació i es manté en el top 3 de valors que més pugen a l'Íbex-35 des de principi d'any. Els darrers anys, però, ha viscut molts alts i baixos. El 2020 va ser un any catastròfic per a l'entitat, quan l'acció va arribar a un mínim històric de menys de 30 cèntims.

El 2021, però, el Sabadell va tancar l'exercici amb beneficis de 530 milions d'euros i va estrenar nou conseller delegat, César González-Bueno, en substitució de l'històric Jaume Guardiola. A més, l'escenari macroeconòmic amb el promès augment de tipus d'interès blinda el futur en solitari del Sabadell després de la fusió fallida amb el BBVA. I, segons el banc, operacions com la de Bank of America demostren aquesta bona marxa.

stats