Banca

El BBVA formalitza l'opa per quedar-se el Banc Sabadell

L'entitat biscaïna envia el fullet informatiu amb les condicions a la Comissió Nacional del Mercat de Valors

2 min
Dues oficines del BBVA i del Banc Sabadell a Barcelona

MADRIDEl BBVA ha formalitzat aquest divendres a la tarda la seva oferta pública d'adquisició (opa) per quedar-se el Banc Sabadell. L'entitat que presideix Carlos Torres ha enviat el fullet informatiu amb les condicions a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) gairebé una hora després del tancament de la borsa. Aquest era el següent pas després que l'entitat bilbaïna anunciés el passat 9 de maig una opa hostil per absorbir el banc català. Un moviment que arribava fruit del no del Sabadell a negociar la proposta de fusió que dies abans li havia plantejat el BBVA.

Amb el fullet informatiu damunt la taula, la CNMV, el regulador borsari espanyol, té ara un termini de 14 dies per autoritzar-ne o denegar-ne la tramitació. Una vegada admesa, comença l'estudi de contingut, durant el qual el consell d'administració del Banc Sabadell té 10 dies per emetre un informe per recomanar als seus accionistes acceptar o no l'operació. En tot cas, la finalització d'aquest procés d'estudi de la CNMV està supeditat a un altre organisme, el Banc Central Europeu (BCE) que, per ara, no ha dit no a l'operació.

L'opa hostil es presenta sobre el 100% de les accions del Banc Sabadell i es dirigeix a un total de 5.440.221.447 accions ordinàries de 0,125 euros de valor nominal cadascuna, totes d'una mateixa i única classe i sèrie. En concret, el BBVA ofereix als accionistes del Sabadell una acció ordinària del banc de nova emissió per cada 4,83 accions ordinàries del Sabadell, cosa que es tradueix en una prima del 30% sobre el tancament de les dues entitats del 29 d'abril passat, del 42% sobre les cotitzacions mitjanes ponderades del darrer mes o del 50% sobre les cotitzacions mitjanes ponderades dels darrers tres mesos. Així, els accionistes del Sabadell tindrien un 16% de participació en el banc que sortís de l'operació, tal com es detalla al fullet informatiu publicat a la CNMV.

Autoritzacions necessàries

El BBVA ja assumeix que el procés no serà cosa d'un dia i, de fet, preveu que l'operació s'allargui entre sis i vuit mesos, un cop rebi totes les autoritzacions necessàries. A banda del vistiplau de la CNMV i del BCE (important, perquè l'oferta esquitxa les filials a l'estranger) també entrarà en joc la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). A més, el BBVA també detallà que notificarà el resultat de l'oferta a les autoritats en matèria de competència de França i el Marroc, tot i que la seva opinió no serà vinculant.

Pel que fa al paper del govern espanyol, que s'ha mostrat contrari a l'operació, el seu rol arribarà un cop tots els organismes hi hagin dit la seva. La Moncloa no es pot oposar a l'opa, però sí que pot posar bastons a les rodes a la fusió resultant. D'aquesta manera, l'opa podria prosperar, però les dues entitats (el BBVA i el Sabadell) haurien de conviure, sense poder retallar costos.

stats