Banca

El BBVA guanya 2.200 milions el primer trimestre de l'any, un 20% més

Els beneficis de l'entitat es disparen tot i pagar 285 milions d'euros per l'impost a la banca

El conseller delegat del BBVA, Onur Genç.
29/04/2024
3 min

MADRIDBrots verds també al BBVA. El banc que presideix Carlos Torres ha començat el 2024 amb un fort augment dels guanys, de la mateixa manera que el Banc Sabadell i Bankinter. L'entitat bilbaïna ha anotat un benefici de 2.200 milions d'euros durant el primer trimestre de l'any (de gener a març), la qual cosa suposa un 19,1% més que els beneficis registrats el primer trimestre del 2023, tal com ha informat aquest dilluns al matí a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Tot i la millora dels comptes, el mercat no els ha rebut amb entusiasme. Aquest migdia l'entitat queia més d'un 2% a la borsa, deixant l'acció lluny dels 11 euros.

Els resultats tornen a créixer tot i haver assumit ja l'impacte de l'impost extraordinari a la banca del govern espanyol, que aquest any li suposa 285 milions d'euros, un 27% més que la quantitat abonada l'any passat (la quantitat que ha liquidat aquest 2024 és sobre l'exercici del 2023, quan va obtenir guanys històrics). Tanmateix, en roda de premsa aquest dilluns, el conseller delegat del banc, Onur Genç, ha insistit en el fet que l'impost no és bo pel creixement econòmic d'Espanya, segons recull Europa Press. "Limita la capacitat del banc a concedir finançament, ja que l'has de dedicar a pagar [l'impost]", ha dit. El govern espanyol continua analitzant com fer-lo permanent a través d'una norma pròpia.

Beneficis rècord

"Aquests resultats s'han vist impulsats, d'una banda, pel dinamisme de l'activitat i el creixement dels ingressos [del banc], especialment a Mèxic i Espanya, i de l'altra, pel nostre focus estratègic en el creixement rendible a través de la innovació, la digitalització i la sostenibilitat", afirma el conseller delegat de l'entitat, Onur Genç, en un comunicat de premsa. De fet, Mèxic es manté com el principal mercat del BBVA (durant el primer trimestre els beneficis van créixer fins als 1.441 milions d'euros, un 12,7% més), seguit d'Espanya, on els guanys van créixer fins als 725 milions (un 36,5% més).

El directiu fins i tot anticipa que els guanys d'aquests primers tres mesos permeten millorar les seves perspectives: "Ara esperem incrementar el benefici anual a taxes de doble dígit", assegura. Cal recordar que el banc va anotar uns guanys històrics de més de 8.000 milions d'euros l'any 2023.

Creixement dels ingressos

El bon pols del negoci s'explica, principalment, per la política monetària dels bancs centrals. Amb l'objectiu de frenar la inflació, aquests organismes han aprovat pujades dels tipus d'interès que han encarit el diner. Això ha donat ales al negoci bancari (que sorgeix de la diferència entre el que cobra l'entitat financera per obtenir diners i el que cobra per deixar-los a empreses o famílies), i en el cas d'Espanya amb força perquè el principal negoci de les entitats financeres són les hipoteques, els crèdits a les empreses i els préstecs al consum. L'augment dels tipus per part del Banc Central Europeu ha portat les entitats a apujar els seus propis tipus sobre aquests productes, fet que s'ha traduït en una millora del seu marge.

En el cas del BBVA, els ingressos totals del banc (marge brut) es van situar en 8.218 milions d'euros fins al març, cosa que suposa un 18,1% més que el mateix període de l'any passat. D'aquests ingressos, els que provenen del marge d'interessos van assolir els 6.512 milions d'euros, un 15,4% més, mentre que els ingressos per les comissions van pujar fins als 1.887 milions, un 31,1% més que el primer trimestre de l'any 2023.

En paral·lel, la ràtio de morositat del banc, que mesura la proporció de préstecs amb perill d'impagament, està en el 3,4%, un pèl per sobre de la registrada el primer trimestre del 2023. 

Més rendibilitat

Del total de la cartera creditícia, els préstecs a empreses van avançar un 6,6%, fins als 188.902 milions d'euros. Pel que fa al volum de crèdit destinat a particulars, la concessió d'hipoteques va avançar un lleuger 3%, fins als, 94.887 milions d'euros, mentre que el crèdit al consum es va disparar un 10%, fins als 44.175 milions d'euros.

El Rote (rendibilitat sobre el capital tangible), que ajuda analistes i inversors a mesurar la bona gestió d'un banc, ha passat d'un 16,3% el primer trimestre del 2023 a situar-se en un 17,7% aquest primer trimestre. La solvència del banc o ràtio CET1 va tancar al 12,82%, un descens respecte als primers mesos del 2023.

stats