Anton Gasol, degà del Col·legi d'Economistes
1. ¿Seran perjudicials per a l'economia catalana les mobilitzacions dels últims mesos?
De mobilitzacions se'n produeixen moltes i per diferents raons, normalment es donen per temes particulars en sectors determinats: els taxistes, els bombers, els policies... Aquest és un tema general, que afecta tota una població. És cert que fins ara no es pot testar la repercussió econòmica que ha tingut, però al meu parer on tindrà una gran influència serà en les expectatives a l'hora de prendre decisions.
2. Ens hem de preocupar?
El que ens ha de preocupar és que al darrere hi ha un conflicte polític, no és com amb els taxistes, que reivindiquen un canvi i se'ls concedeix i prou. Com que estem parlant d'un conflicte que persisteix, la qüestió preocupant és que no s'hi posi solució. Si el problema es cronifica, evidentment la intensitat de l'alentiment econòmic que s'està donant a tot arreu pot augmentar a Catalunya i Espanya. Si això passa, el primer perjudicat serà Catalunya, perquè l'Estat retorna el 50% del recaptat, però l'altra meitat va a parar al fons de finançament autonòmic.
3. Com afecta la situació europea i internacional?
A Catalunya, després de la crisi, es va intensificar molt l'obertura a l'exterior i, consegüentment, la seva vulnerabilitat. Per tant, un Brexit sense acord ens afectaria d'una manera particular des del punt de vista dels acords comercials, de les inversions o del turisme. En conjunt, però, no es tracta de ser pessimista sinó de no amagar el cap sota l'ala: el conflicte del qual tots els mitjans parlen i que és al mig de la formació de govern és Catalunya, per tant, el que s'ha de fer és treballar per trobar solucions al problema. El que no pot passar és que el conflicte s'incrementi per part d'uns i altres.