Finances
Economia13/03/2023

Els Estats Units i Europa ja fan front a l'espectre del pànic bancari

Biden assegura que "el sistema financer és segur", mentre la Unió Europea no veu risc de contagi per la caiguda del Silicon Valley Bank

WashingtonHan passat 15 anys de la crisi financera que va desencadenar en la Gran Recessió del 2008, però aquest dilluns als Estats Units s'han llevat recordant el desastre que es va originar amb la caiguda de Lehman Brothers. La preocupació durant el cap de setmana ha arribat al punt que aquest dilluns el president dels Estats Units, Joe Biden, ha comparegut davant els mitjans per intentar apaivagar la tempesta generada amb les fallides dels bancs tecnològics Silicon Valley Bank i Signature Bank. "Gràcies a les mesures que ha pres la meva administració, els americans poden tenir la confiança que el sistema financer és segur", ha dit, rotund, Biden. A la Unió Europea, els dirigents s'han afanyat a demanar calma i assegurar que no hi ha risc de contagi, extrem que a les borses sí es notava.

A Espanya, les caigudes eren evidents des de primera hora i la jornada ha tancat amb veritables daltabaixos: el Sabadell encapçalava les pèrdues entre els sis bancs de l'Íbex-35, amb una davallada de l'11,8%. El Santander perdia un 7,3%; el BBVA, un 8,2%; CaixaBank, un 6,2%; Bankinter, un 8,5%; i Unicaja, un 7,7%.

A nivell europeu, l'índex STOXX Banks, que agrupa les entitats més grans del Vell Continent, es trobava un 3,7% per sota que al tancament de divendres, mentre que la majoria dels bancs més importants patien fortes caigudes. Commerzbank, la segona entitat d'Alemanya, queia un 12,7%, mentre que Deutsche Bank –el primer banc germànic–, ho feia un 4,8%. A França, Societé Générale perdia un 6,2%, mentre que al Regne Unit, HSBC queia un 4%.

Cargando
No hay anuncios

Als estats Units, la crida a la calma de Biden no ha pogut aturar la caiguda generalitzada de les accions del sector bancari nord-americà durant el dilluns, especialment algunes entitats de crèdit regionals i de tamany mig, que han perdut més de la meitat del seu valor arran de la fallida de SVB. Per exemple, First Republic Bank ha caigut un 75%, Comerica un 30%, East West Bancorp un 30% i Regions Financial un 10%. Pel que fa als bancs grans, també han patit caigudes, però no tan greus: Bank of America ha perdut un 5,9%, Wells Fargo un 7,1% i Citibank un 7,5%

A l'altra banda de l'Atlàntic, en una declaració institucional curta, i sense acceptar preguntes dels mitjans, Joe Biden ha sortit a donar explicacions per les mesures adoptades pel govern nord-americà per mirar de posar fi a la crisi.

Cargando
No hay anuncios

"La setmana passada, quan vam conèixer els problemes dels bancs, i l’impacte que això podria tenir en els llocs de treball dels petits negocis i el sistema bancari en general, vaig donar al meu equip la instrucció que actués ràpidament per protegir aquests interessos", ha dit el mandatari. Així ho va fer divendres, quan el regulador governamental a càrrec, el Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), va prendre el control dels actius de Silicon Valley i, durant el cap de setmana, del Signature Bank.

Aquesta mesura és diferent de l'adoptada durant la crisi del 2008: no es tracta d'un rescat bancari, sinó que les autoritats han pres el control del banc per poder protegir els depositants i posar a la venda l'entitat. Abans que aquesta venda arribi, els EUA ja han anunciat que protegiran tots els dipòsits dels clients, no només els que marca el límit legal (250.000 dòlars), atès que més del 95% dels clients d'aquest banc, que són majoritàriament start-ups, estaven desprotegits per aquest límit.

Els contribuents "no pagaran"

"Tots els clients que tenien dipòsits en aquests bancs poden estar segurs que tindran accés als seus diners a partir d'avui –ha dit el president–, i això inclou les petites empreses de tot el país que necessiten pagar les seves nòmines i factures, i estar obertes". Biden ha volgut deixar clara la diferència respecte a l'any 2008, desmarcant-se del rescat bancari: "Els contribuents poden estar tranquils, no pagaran cap d'aquestes pèrdues. A conseqüència de les accions preses pels nostres reguladors, els diners procediran dels impostos que els bancs paguen al FDIC".

Cargando
No hay anuncios

A més, el mandatari ha assegurat que s'acomiadarà l'equip directiu dels bancs sobre els quals les autoritats han pres control: "Quan la FDIC assumeixi el control d'aquests bancs, acomiadarà les persones que els dirigeixen", ha dit, i ha deixat clar també que els inversos dels bancs no estaran protegits, ja que "van assumir un risc [invertir grans quantitats de diners en bons a llarg termini] i no va sortir bé, així que han perdut els diners". "Així és com funciona el capitalisme", ha sentenciat.

Responsabilitats a Trump

L'actual president de la primera economia mundial, que va ser vicepresident de Barack Obama poc després d'esclatar la crisi financera del 2008, no ha desaprofitat l'ocasió per atribuir part de les culpes del pànic financer al seu prececessor, Donald Trump. Així, ha recordat que durant el mandat d'Obama (2009-2017) van posar en marxa "dures exigències" al sector bancari, com la llei Dodd-Frank, per prevenir que es repetís una crisi financera tan profunda i contagiosa, però l'administració de Trump va acabar amb algunes d'aquestes normes.

Cargando
No hay anuncios

Per evitar que una situació semblant es torni a produir, ha dit que demanarà al congrés i als reguladors bancaris "que enforteixin les normes per als bancs" i que "protegeixin els llocs de treball i petits negocis nord-americans". El president ha reiterat que el seu govern "no s'aturarà" i farà "el que hagi de fer" per protegir els diners dels clients dels bancs.

La UE descarta que la "turbulència" contagiï Europa

Tant els diferents ministres de les principals economies de la Unió Europea com el mateix comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, han descartat a l’entrada de l’Eurogrup a Brussel·les que el col·lapse del SVB pugui contagiar els bancs europeus. “Ara per ara no crec que hi hagi un risc real de contagi a Europa”, ha remarcat Gentiloni, que també ha assegurat la Comissió Europea i el Banc Central Europeu estan seguint “de molt a prop” l’evolució dels mercats.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia, el titular de Finançes francès, Bruno Le Maire, ha subratllat que “els bancs europeus no estan exposats a la SVB” i que són “models” d’entitats bancàries “molt diferents”. “Calma, demano calma”, ha insistit Le Maire. Pel que fa a la seva homòloga a escala espanyola, Nadia Calviño, també ha assenyalat que els bancs espanyols afronten la “turbulència” amb els comptes “sanejats” i ha recordat que han d’actuar sobre un marc “de supervisió i de regulació reforçat”, informa Gerard Fageda des de Brussel·les.