La bona collita i la qualitat del raïm auguren un 2019 positiu
La producció del vi de qualitat ha pujat prop d’un 21%
PalmaL’optimisme dels vinaters amb vista a 2019 se centra en dos aspectes: l’increment de la producció de raïm i la qualitat del producte obtingut gràcies al bon comportament climatològic per a la producció de raïm.
Després de les males condicions meteorològiques i la baixada de la producció de 2017, l’any passat es va caracteritzar per la recuperació dels cultius, que varen proporcionar un 21,4% més de raïm que l’any anterior. En total, es varen recollir 9,9 milions de quilograms de producte destinat a elaborar vins de qualitat, davant els 8,1 milions de 2017.
La DO Binissalem va recollir-ne 1,6 milions de quilos, un 3,2% més en relació amb els 1,5 de 2017. Encara millor va ser la collita de la DO Pla i Llevant, que va pujar un 10,8% i que va passar de 2,1 milions a 2,4. El Vi de la Terra va augmentar un 33%, de 5,8 milions a 4,4. Destaca, pel seu creixement, la marca d’Eivissa, amb 292.000 litres i un increment del 37,3%. El producte amb més pes és el Vi de la Terra de Mallorca, que va recollir 4,5 milions de raïm, davant els 3,8 de 2017, un 18,5% de pujada.
Més hectàrees
Aquests creixements s’han aconseguit, en bona part, per l’augment de les hectàrees en producció, que varen ser 1.661, davant les 1.629 de l’any anterior, un augment de prop del 2%. L’increment més gran es va produir en el cas de Terra de Balears, que va passar de 4 hectàrees a 135 per la incorporació d’Ànima Negra a aquesta marca. Per contra, Tianna Negre va passar a englobar la marca Vi de la Terra de Mallorca. Altres novetats són la incorporació d’un nou celler a Pla i Llevant, Gallicant, de Campos.
La DO de Binissalem representa el 16% de la producció de vi de qualitat de les Illes; la del Pla i Llevant, un 26%, i la de Vi de la Terra de Mallorca, un 45%.