Brussel·les apunta a la fi de la barra lliure d'ajuts públics per la pandèmia

Es manté en vigor el mecanisme temporal d'ajuts posat en marxa per l'escalada dels preus de la llum

Margrethe Vestager, la vicepresidenta executiva de la Comissió Europea
2 min

Brussel·lesS'acosta el final de la barra lliure d'ajuts públics que la Comissió Europea va proporcionar als governs de la Unió per pal·liar les conseqüències econòmiques de la pandèmia del coronavirus. El març del 2020 Brussel·les va adoptar l'anomenat marc temporal d'ajuts d'estat, que s'ha ampliat en diverses ocasions des d'aleshores i que ha permès als governs concedir subvencions, crèdits i garanties excepcionals a les empreses del país per parar el cop que van provocar els confinaments i les mesures restrictives contra el coronavirus.

La Comissió Europea ha anunciat aquest dijous que no hi ha més pròrrogues i que a finals de juny s'acaba la barra lliure. Fins ara, aquesta mesura ha permès aprovar mesures per valor de 3 bilions d'euros, ja sigui en forma de crèdits o en ajuts directes a sectors específics i considerats especialment afectats per la pandèmia. Els tres bilions són les mesures aprovades, però fins ara s'han gastat 730.000 milions d'euros, segons les xifres de la Comissió. Aquesta mesura va venir acompanyada de la suspensió de les normes de dèficit i deute que van permetre justament disparar la despesa pública estatal. La tornada a les normes i també la seva reforma estan actualment sent debatudes.

Ara comença un període d'abandonament gradual d'aquestes mesures. Això implica que els governs podran convertir els préstecs concedits en ajuts directes fins a certa quantitat i sota condicions estrictes per beneficiar aquells que no estiguin en condicions de tornar els préstecs, per exemple. També es podran articular programes per reestructurar préstecs, per exemple ampliant la seva durada o reduint-ne els interessos. La Comissió Europea ha pres aquesta decisió després de constatar "la millora general de la crisi sanitària a Europa", ha dit en un comunicat la vicepresidenta de l'executiu comunitari, Margrethe Vestager.

Però Europa es troba a mig d'una altra crisi amb ramificacions econòmiques importants a causa de l'encariment del preu de l'energia i per això Brussel·les va activar un altre marc temporal d'ajuts similar per ajudar les empreses i sectors més afectats per aquest problema. En aquest cas, la mesura estarà en vigor fins a finals del 2022 però també es podrà prolongar si es considera necessari. En aquest cas, el marc permet subvencionar empreses o sectors que requereixen un consum elèctric intensiu, entre d'altres.

stats