Energia

Brussel·les farà una intervenció d'urgència per frenar el preu de la llum

La presidenta de la Comissió anuncia canvis al mercat i convoca una reunió extraordinària dels ministres d'Energia

Ursula von der Leyen  durant la seva intervenció al fòrum estratègic de Bled.
3 min

BarcelonaEl mercat elèctric "va ser desenvolupat per a diferents circumstàncies, per això ara treballem en una intervenció d'emergència i una reforma estructural", ha reconegut aquest dilluns la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Ha admès que el preu de l'electricitat està "desorbitat" i per això cal una reforma del mercat elèctric. Per posar fil a l'agulla, Von der Leyen ha convocat una reunió extraordinària el 9 de setembre dels ministres d'Energia de la UE.

Ho ha anunciat a la cimera estratègica de Bled (Eslovènia) el dia en què els preus de la llum han repuntat encara més als mercats europeus. A Espanya i Portugal el preu al mercat majorista ha marcat per demà dimarts el màxim des que es va posar en marxa l'excepció ibèrica –el topall al gas per als cicles combinats–, amb 459,4 euros el megawatt hora. Però l'excepció ibèrica, malgrat els alts preus, permet mantenir el preu de la llum a Espanya i Portugal per sota dels nivells dels altres mercats europeus. Avui a les principals economies europees els preus de l'electricitat se situen fins i tot per sobre dels 800 euros el MWh en algunes franges i Alemanya ja ha fixat un preu de 1.000 euros el MWh per al 2023.

El preu majorista de la llum als principals mercats europeus
En €/MWh de mitjana diària

NORUEGA

660,0

DINAMARCA

660,0

PAÏSOS

BAIXOS

607,4

REGNE

UNIT

640,8

POLÒNIA

300,9

ALEMANYA

600,2

BÈLGICA

622,6

ÀUSTRIA

726,0

SUÏSSA

724,9

FRANÇA

743,8

ESPANYA*

459,4

PORTUGAL*

459,4

ITÀLIA

706,4

*Inclou la compensació del gas

NORUEGA

660,0

DINAMARCA

660,0

POLÒNIA

300,9

P. BAIXOS

607,4

ALEMANYA

600,2

BÈLGICA

622,6

REGNE

UNIT

640,8

ÀUSTRIA

726,0

SUÏSSA

724,9

FRANÇA

743,8

ESPANYA*

459,4

ITÀLIA

706,4

PORTUGAL*

459,4

*Inclou la compensació del gas

NORUEGA

660,0

DINAMARCA

660,0

POLÒNIA

300,9

P. BAIXOS

607,4

ALEMANYA

600,2

BÈLGICA

622,6

REGNE

UNIT

640,8

ÀUSTRIA

726,0

SUÏSSA

724,9

FRANÇA

743,8

ESPANYA*

459,4

PORTUGAL*

459,4

ITÀLIA

706,4

*Inclou la compensació del gas

A més de modificar el sistema del mercat marginalista actual, probablement estenent a altres països europeus el topall al gas que hi ha a Espanya i Portugal, la recepta de Von der Leyen implica disminuir a zero la dependència europea del gas rus i avançar en les energies renovables. Segons la presidenta de la Comissió, "cada kilowatt d'electricitat que Europa genera d'energia solar, eòlica, hidràulica, biomassa, geotèrmica o d'hidrogen verd ens fa menys dependents del gas rus".

Per això ha assegurat que la Comissió treballa en "una intervenció d'emergència i una reforma estructural del mercat elèctric". Ha demanat una resposta europea al "xantatge" energètic rus en plena escalada de preus de l'energia, cosa que demostra els primers dubtes sobre la unitat europea pel que fa a les sancions a les importacions de petroli rus. "L'era dels combustibles fòssils russos a Europa s'ha acabat i alliberar-nos del xantatge ens portarà més poder per defensar l'ordre global", ha dit.

Von der Leyen ha subratllat que Europa ja treballa per tallar aquests vincles amb l'energia russa i "a la velocitat de la llum" diversifica els proveïdors d'hidrocarburs. Ha recordat, en aquest sentit, que des del començament de l'any el subministrament de gas des d'altres països fora de Rússia ha augmentat en 31.000 milions de metres cúbics.

La presidenta de la Comissió també ha destacat els plans per retallar la demanda de gas a la UE, millorar-ne la capacitat d'estalvi i augmentar les reserves entre els Vint-i-set. Tot això amb la intenció que Europa "estigui preparada per a una potencial alteració del gas rus". En tot cas, ha insistit que la millor manera d'eliminar aquesta dependència és accelerant la transició verda i promovent les energies renovables.

Reunió extraordinària

Per abordar aquesta reforma d'emergència del mercat elèctric, els ministres d'Energia de la Unió Europea es reuniran de manera extraordinària el 9 de setembre. "Després d'un cap de setmana ple de negociacions, puc anunciar que convoquem la trobada extraordinària del Consell d'Energia. Ens reunirem a Brussel·les el 9 de setembre", ha assenyalat el ministre d'Indústria txec, Jozef Sikela, país que té la presidència semestral de la UE.

Sikela ha indicat que Europa "ha d'arreglar el mercat energètic". "Una solució a escala de la UE és, de lluny, la millor cosa que podem fer", ha defensat en un missatge a les xarxes socials. El primer ministre txec, Petr Fiala, va anunciar la setmana passada una reunió urgent de ministres d'Energia per debatre les mesures i els plans d'estalvi per garantir la seguretat energètica de la UE.

stats