Brussel·les es limitarà a presentar una guia de mesures ja existents per abordar el preu de la llum
Espanya proposava una compra conjunta de gas, com es va fer amb les vacunes, i una reforma del mercat elèctric
Brussel·lesLa crida d'Espanya a Brussel·les davant l'escalada imparable de la factura de la llum no ha fet reaccionar la Comissió Europea. En una reunió informal de ministres d'Energia i Transport de la Unió Europea a Eslovènia, la comissària del ram, Kadri Simson, ha posat la qüestió a debat, però no presentarà noves propostes. "Proposarem una guia de mesures ja existents per ajudar els governs a navegar entre les solucions que poden prendre", ha dit Simson.
Brussel·les, doncs, no ha canviat el discurs de defensa del disseny actual del mercat elèctric que mantenia fins ara. Simson ha dit que el problema actual a llarg termini només té una solució, "més renovables", i ha recordat als governs que poden prendre mesures diverses, que passen per l'ús de fons per ajudar els més vulnerables, tant llars com empreses, a pal·liar els efectes de l'augment dels preus de la llum, o per reduir impostos com l'IVA. Tot i això, la Comissió Europea no presentarà noves iniciatives per abordar la situació, només una guia amb mesures que ja estan disponibles.
Les demandes d'Espanya
Les vicepresidentes espanyoles Nadia Calviño i Teresa Ribera han portat a Brussel·les aquesta setmana el problema de l'encariment dels preus de l'energia a través d'una carta dirigida als vicepresidents de la Comissió, Frans Timmermans i Margrethe Vestager, i també a la mateixa comissària d'Energia en què avisen que l'escalada pot posar en risc la recuperació, i acompanyen la reivindicació amb una proposta de mesures. En el document que va enviar Espanya a l'executiu comunitari destaca el suggeriment de crear una plataforma europea de compra centralitzada de gas, per exemple com es va fer amb les vacunes. "L'autonomia estratègica de la UE és incompatible amb el nivell actual d'exposició de fluctuacions al mercat internacional d'energia", diu el document, que recorda l'èxit amb què s'han adquirit milions de vacunes de manera centralitzada.
Calviño i Ribera també reclamen una reforma del mercat de l'electricitat europeu i que Brussel·les aclareixi als estats membres de la Unió quines eines tenen al seu abast per poder-hi respondre. Fins ara, la Comissió Europea havia insistit que l'escalada de preus de la llum que s'està vivint a tot Europa és un cúmul de factors temporals, i reiterava que els governs tenen "marge" dins la regulació europea per impulsar mecanismes que mitiguin l'encariment de la factura, sobretot per als col·lectius més vulnerables. Tot i això, després de la insistència d'Espanya i també d'Itàlia, Brussel·les s'ha posat a treballar per estudiar quines mesures es poden tirar endavant.
"El debat aquest matí ha sigut molt productiu i la major part dels ministres d'Energia han manifestat la seva preocupació per l'evolució dels preus de l'energia en el conjunt de la UE i han donat suport a la idea d'una resposta en què la Comissió té molt per oferir. La comissària ha conclòs el debat dient que estan treballant en la preparació de les propostes de les opcions flexibles per abordar la situació a escala europea i que en les pròximes setmanes les donaran a conèixer", ha dit la vicepresidenta Ribera al sortir de la reunió.
Una de les reclamacions d'Espanya és que s'actuï davant l'encariment també dels preus de drets d'emissió de CO2 (ETS), un mecanisme europeu que encareix la factura perquè fixa un preu a les emissions de diòxid de carboni i, per tant, encareix les energies més contaminants per tal de desincentivar-ne l’ús. Aquesta és, de fet, una de les eines clau que Brussel·les té previst potenciar encara més -amb la qual cosa s'encariran més la factura- els pròxims anys incloent els vehicles en el mecanisme per aconseguir la descarbonització del continent. Però Espanya avisa que hi pot haver una bombolla en aquest mercat d'emissions. "Una bombolla és l'últim que necessitem; el mercat europeu d'ETS hauria de ser un mercat per a empreses industrials i de l'energia, no hauria d'estar disponible per a tots els actors, especialment no aquells que especulen amb el mercat de l'electricitat", rebla el document presentat pel govern espanyol, que assegura que hi ha un vincle evident entre l'augment del preu dels ETS i l'entrada al mercat d'altres actors. Una directiva europea en l'àmbit financer va establir el 2019 que els drets d'emissions són instruments financers i d'inversió, cosa que ha permès que fons d'inversió i especuladors hi facin negoci.
Si bé és cert que el preu de la llum està encarint-se a tot Europa, Espanya parteix d'una posició de desavantatge perquè ja té una de les factures de la llum més cares del Vell Continent, sobretot a causa de l'elevada càrrega impositiva. A més, però, hi ha una majoria d'usuaris que opten per la tarifa regulada, cosa que trasllada encara més les fluctuacions del mercat i, a més, tant Espanya com Portugal o Itàlia tenen problemes de connectivitat amb la xarxa europea.