Brussel·les fa un pas més cap a l'impost de societats mínim del 15% a les multinacionals

La mesura afectarà les empreses amb una facturació de més de 750 milions d'euros anuals

El comissari econòmic, Paolo Gentiloni, ahir.
3 min

BarcelonaDesprés de l'acord històric de més de 130 països del món per aplicar un tipus mínim del 15% a les multinacionals, Brussel·les recull el guant de l'OCDE. La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres la seva proposta per obligar les grans empreses a pagar aquest mínim en l'impost de societats, en línia amb el pacte assolit en el si de l'organisme. El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, ha explicat el projecte de directiva que hauran d'aprovar per unanimitat els socis comunitaris i que traslladaria a la legislació europea l'acord de l'OCDE. De fet, tots els estats membres de la Unió hi van votar a favor, tot i els dubtes d'algunes economies com Irlanda, Estònia o Hongria.

L'objectiu d'aquesta nova normativa fiscal és evitar que les multinacionals que operen en diferents països esquivin el pagament d'impostos en alguns mercats. "Estem davant d'una reforma històrica de la fiscalitat internacional", ha assegurat Gentiloni. No obstant això, el comissari ha admès que encara no compta amb un càlcul aproximat de la recaptació que suposaria aplicar un tipus mínim del 15% i s'ha limitat a estimar que permetrà aflorar "alguns milers de milions d'euros".

En aquest sentit, ha animat els estats membres a posar-se d'acord en els pròxims sis mesos per tirar endavant la directiva, de manera que la mesura pugui entrar en vigor el 2023, la mateixa data que s'ha marcat l'OCDE. Com ja establia l'acord d'aquest organisme, el nou llindar s'aplicarà a les empreses amb una facturació anual superior als 750 milions d'euros i que tenen activitat en algun dels països de la UE. També hi haurà, però, algunes excepcions. Les empreses podran excloure d'aquest tipus mínim una quantitat d'ingressos equivalent al 5% del valor dels seus actius tangibles i del 5% de la massa salarial. La norma tampoc s'aplicarà en quantitats mínimes de beneficis.

Gentiloni ha deixat clar que la proposta no va d'introduir una harmonització fiscal per a tots els estats membres, sinó de "posar un terra per aixecar el mínim". De fet, ha recordat que moltes economies europees ja tenen el tipus mínim per sobre d'aquest 15% i ha assegurat que seguirà havent-hi diferents nivells de tributació. "Les diferències encara hi seran, però no podem acceptar que la competència empresarial sigui una carrera a la baixa", ha afegit.

Aquesta proposta fa referència al segon pilar de l'acord de l'OCDE, però Brussel·les encara haurà d'elaborar una altra directiva per traslladar l'altre punt de consens, en relació amb la reassignació dels drets tributaris. És a dir, que una multinacional hagi de pagar els impostos que li pertoquen quan opera en un altre país, encara que sigui sense presència física. "La Comissió Europea ha treballat durament per facilitar aquest acord i estic molt orgullós que avui estem a l'avantguarda d'aquest desplegament global", ha dit Gentiloni.

Setge a les societats pantalla

La Comissió també ha presentat una altra proposta per lluitar contra l'evasió fiscal, però en aquest cas dirigida cap a les societats pantalla. "Investigacions com OpenLux o els papers de Pandora són un recordatori de la injustícia que encara hi ha avui dia en el nostre sistema econòmic", ha avisat Gentiloni. Així doncs, Brussel·les vol assegurar-se que aquestes companyies sense cap activitat aparent no es podran beneficiar de cap avantatge fiscal ni suposaran una càrrega financera als contribuents. Tot i admetre que algunes d'elles tenen un propòsit comercial, l'executiu comunitari és conscient que hi ha grups i persones que n'abusen per pagar menys impostos, sovint en jurisdiccions amb una fiscalitat baixa.

El filtre per decidir si una empresa és una societat pantalla funcionarà a través de tres preguntes: "La majoria dels ingressos de l'empresa són passiu?", "la majoria de les seves transaccions són transfrontereres", "la gestió i l'administració de l'empresa estan subcontractades?" Si la resposta a aquests interrogants és que sí, l'empresa haurà de complir un nou sistema per reportar el pagament d'impostos, per tal de detectar si el seu funcionament és irregular.

stats