Brussel·les presentarà demà la sisena ronda europea de sancions contra Rússia

La Comissió preveu un veto gradual al petroli rus i excloure més bancs del Swift

Ursula von der Leyen, en una imatge d'arxiu.
2 min

Brussel·lesLa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, presentarà aquest dimecres l'esperada sisena ronda de sancions contra Rússia per la invasió a Ucraïna. Fa setmanes que a Brussel·les es treballa a tots els nivells per desencallar un nou paquet de represàlies especialment complicat perquè ataca directament les compres de petroli a Rússia, un combustible del qual depenen amb diferent mesura diversos socis europeus. L'empenta final la va donar el canvi de posició d'Alemanya, que després d'esgarrapar un veto gradual a les compres de cru rus hi va donar llum verda. Tot i això, és la primera ronda de sancions que no té l'aprovació unànime dels Vint-i-set perquè la dependència d'Hongria o Eslovàquia és massa elevada, i per això es preveu una excepció en el seu cas.

En el cas d'Hongria l'oposició és absoluta, no només per motius econòmics sinó també per les proximitats entre Orbán i Putin. Però en el cas d'Eslovàquia és una qüestió de temps: "No som capaços de modificar tan ràpidament el procés de refinament", ha dit el ministre d'Economia, Richard Sulik. El sisè paquet, avançava aquest dimarts el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, exclou encara més bancs russos del sistema d'intercanvi d'informació Swift i posa a la llista negra més actors considerats responsables de la "desinformació" i les importacions de petroli. Ara, després de la presentació formal de la proposta per part de l'executiu comunitari, cal que els vint-i-set governs de la UE hi donin el vistiplau i que després es publiquin al Butlletí Oficial de la Unió Europea per poder entrar en vigor.

Brussel·les també treballa en una guia perquè els governs de la Unió puguin reconduir els pagaments que tenen pendents del fons de recuperació antipandèmia per contrarestar les conseqüències econòmiques que ja té la guerra a Ucraïna, sobretot per l'escalada de preus de l'energia. "Encara hi ha disponibles uns 220.000 milions d'euros en préstecs del mecanisme que es poden fer servir per respondre als reptes sorgits de l'agressió russa", va dir el vicepresident de la Comissió, Valdis Dombrovskis, que va aclarir que la Comissió presentarà "directrius" a finals de maig perquè els governs puguin revisar les seves assignacions o, fins i tot, sol·licitar-ne més.

stats