Laboral

Brussel·les vol prohibir que els becaris substitueixin la feina de treballadors regulars

La Comissió Europea pretén millorar les condicions laborals dels estudiants en pràctiques de la UE

Històries de becaris: “Em tenien quatre hores sol falsificant firmes”
20/03/2024
2 min

Brussel·lesMentre el nou Estatut del Becari d'Espanya segueix encallat, Brussel·les ha proposat aquest dimecres una directiva per millorar les condicions laborals dels estudiants en pràctiques. D'aquesta manera, vol garantir que reben el mateix tracte pel que fa a salaris respecte als treballadors contractats de forma regular i, en cas que no sigui així, ha de ser "objectivament justificable" per motius com, per exemple, que tenen menys responsabilitat, treballen menys hores o tenen menys càrrega de treball, o perquè realment se'ls està ensenyant i estan aprenent.

Una altra de les mesures destacades que inclou la normativa és la prohibició d'utilitzar els estudiants en pràctiques per substituir la feina de treballadors regulars, i insta els estats membres a controlar-ho de ben a prop. També aposta per permetre que els becaris es puguin organitzar i tinguin representants sindicals que "defensin els seus drets laborals", i pretén que es garanteixin canals de comunicació amb les diferents administracions perquè puguin denunciar fàcilment "les males pràctiques i condicions" amb les quals es troben.

Gairebé la meitat dels becaris de la UE no cobren

En aquest sentit, la Comissió Europea calcula que el 2019 (l'últim any del qual en té dades) al global de la Unió Europea hi havia fins a 3,1 milions d'estudiants en pràctiques i només 1,6 milions van ser remunerats. A més, l'executiu comunitari calcula que el nombre total de becaris incrementarà cada vegada més al bloc europeu, i estima que el 2030 s'assoleixin almenys els 3,5 milions. També recorda que el 2019 la xifra ja va augmentar un 9% respecte a l'anterior any del qual se'n té registre, el 2013.

Cal recordar, però, que aquesta normativa europea s'haurà de negociar amb el Parlament Europeu i els estats membres (representats en el Consell de la UE). És a dir, el reglament presentat aquest dijous no entrarà en vigor de forma imminent, i menys amb les eleccions europees del pròxim 9 de juny pel mig. Per tant, estaran alhora en vies de negociació la directiva sobre els estudiants en practiques de la UE i la de l'Estat, que coincideixen en la voluntat d'evitar que s'utilitzin els becaris com a treballadors regulars mentre tenen pitjors condicions laborals.

stats