UE

Brussel·les vol protegir de la Xina la intel·ligència artificial i els microxips

La Comissió Europea vol mantenir el control sobre diferents tecnologies claus, com la biogenètica o la computació quàntica

ChatGPT no compleix la llei de protecció de dades, segons Itàlia.
03/10/2023
2 min
Regala aquest article

Brussel·lesBrussel·les vol evitar que les tecnologies amb més potencial i sensibles caiguin a les grapes de la Xina. Tot i que, com de costum, no menciona directament el gegant asiàtic –que està classificat per la Unió Europea com un "rival sistèmic"–, la Comissió Europea ha presentat aquest dimarts unes noves recomanacions als estats membres per protegir del règim de Xi Jinping la intel·ligència artificial, la tecnologia avançada de semiconductors i la tecnologia quàntica.

L'objectiu de la iniciativa és pressionar els governs estatals perquè prioritzin la protecció d'aquestes tecnologies i coordinar i consensuar les polítiques que hi poden contribuir a escala europea. En aquest sentit, els estats membres podran comptar amb experts i amb el suport de la Comissió Europea, que els assessorarà en tot moment i recollirà quines són les seves màximes preocupacions. A partir d'aquesta col·laboració, Brussel·les pretén presentar més endavant normatives més concretes per augmentar l'autonomia tecnològica de la Unió Europea i evitar la dependència respecte a la Xina.

Tecnologies claus per al sector militar

Concretament, pel que fa a la intel·ligència artificial, Brussel·les vol mantenir el control sobre qüestions tan delicades com la identificació per imatge, els processadors de llenguatge (com pot ser el famós ChatGPT) o el recull i l'anàlisi de dades. Quant a la resta de tecnologies sensibles, vol protegir els microxips d'alta freqüència i la computació o la criptografia quàntica, així com diferents tècniques de modificació genètica, sobretot les més noves i que presenten més dubtes sobre el seu desenvolupament i capacitats.

Aquestes són algunes de les tecnologies sobre les quals la Comissió Europea ha posat el punt de mira perquè considera que són claus pel "potencial" que tenen de "canviar o millorar les capacitats i l'eficiència de diferents sectors" i pel perill que poden suposar en matèria de drets humans i de restriccions de la llibertat. A més, Brussel·les creu que són tecnologies "rellevants" per al sector militar i, per tant, per a la seguretat de la Unió Europea i la pau.

stats