Brussel·les retira la proposta de limitar el 'roaming' gratis a 90 dies l'any

Les crítiques rebudes obliguen la Comissió Europea a treballar en una nova versió per eliminar el recàrrec per a l'ús del telèfon mòbil intercomunitari

LA TECNOLOGIA TAMBÉ SERVEIX PER ABAIXAR ELS PREUS DELS SERVEIS 
 Un detall de l'ambient que es respira en una de les últimes edicions del  Mobile World Congress (MWC), que se celebra cada any a Barcelona, convertida en capital mundial del mòbil.
Laia Forès/paula Solanas
09/09/2016
2 min

Brussel·les/BarcelonaLa Comissió Europea ha anunciat aquest divendres que retira la proposta de limitar el 'roaming' gratis a 90 dies l'any, que va presentar dilluns. L'allau de crítiques rebudes des grups polítics del Parlament Europeu i de les associacions de consumidors per no haver proposat una supressió total del 'roaming' han obligat Brussel·les a fer-se enrere, segons admet la Comissió Europea en un comunicat.

L'executiu comunitari ha explicat que la decisió ha quedat congelada a proposta del president de la Comissió Europea, Jean Claude-Juncker. "Després de valorar les primeres reaccions, el president Juncker ha demanat als serveis de la Comissió que retirin el text proposat i que treballin en una nova proposta", afirma el comunicat.

El portaveu de la Comissió Europea, Alexander Winterstein, ha puntualitzat en una roda de premsa que la proposta que havien posat sobre de la taula "no era prou bona", però ha rebutjar oferir més detalls sobre com serà el nou esborrany de la normativa.

La fi del recàrrec per fer servir el telèfon mòbil en itinerància dins la Unió Europea ha d'entrar en vigor el juny del 2017, però Brussel·les ha de presentar un text legal perquè sigui aprovat pels estats membres i l'Eurocambra abans de finals d'any.

'Roaming' gratis només per a turistes

La proposta inicial, ara retirada, limitava l'ús del 'roaming' a 90 dies l'any i un màxim de 30 dies consecutius, de manera que l'eliminació del sobrecost havia de beneficiar sobretot els ciutadans que vagin de vacances a un altre país o que viatgin per feina, però no suprimia totalment el 'roaming'.

Aquesta limitació –pactada el juny del 2015 entre els estats membres, la Comissió i el Parlament Europeu– havia d'evitar que fos possible viure en un país i utilitzar habitualment una targeta SIM d'una operadora d'un altre estat sense haver de pagar 'roaming'.

Evitar abusos

La pressió de les operadores per evitar la desaparició total del 'roaming' va fer que la Unió Europea optés per incloure en la normativa limitacions per "evitar abusos". La propera proposta de la Comissió Europea, que l'executiu comunitari no ha precisat quan presentarà, podria allargar el període de 'roaming' gratuït o reduir-ne més els preus però difícilment inclourà la supressió íntegra de les tarifes d'itinerància.

L'organització europea de consumidors, BEUC, ha aplaudit la retirada de la proposta. "Són bones notícies. Esperem que la Comissió ho utilitzi com a una segona oportunitat per respondre a les crítiques de la proposta anterior", ha dit en declaracions a l'agència EFE Johannes Kleis, el portaveu de l'organització. Kleis ha demanat que la nova proposta suposi de veritat "el final dels sobrecostos" lligats a l'ús del mòbil a l'estranger.

stats