Innovació

Deale, el salvavides de la falta de relleu generacional de les pimes

A Catalunya hi ha 20.000 pimes en risc per la falta de relleu, unes 90.000 a tot Espanya

Imatge d'arxiu de persones treballant en una oficina.
24/04/2023
3 min

BarcelonaProp de 20.000 pimes estan en risc de supervivència a Catalunya per la falta de relleu generacional, una xifra que s'estén fins a unes 90.000 a tot Espanya. Una de les solucions que poden tenir els propietaris d'aquestes empreses –moltes del sector primari– és la de vendre's el negoci a nous inversors. Però fer aquestes transaccions és complicat: burocràcia, falta d'informació, dificultats per trobar interessats, desconeixement i un llarg etcètera.

D'això se'n va adonar Gerard Garcia Esteve quan treballava a Arcano Partners, una empresa internacional especialitzada en fusions i adquisicions. Primer, va veure que la gran majoria d'empreses que buscaven ser comprades o desinvertir eren pimes, moltes de les quals per aquesta falta de relleu. Garcia va passar a treballar a Cover Wallet, a Nova York, una empresa de gestió d'assegurances per als negocis, i es va adonar que això també era molt feixuc per a les empreses i que es podia digitalitzar.

Amb l'esclat de la pandèmia, Garcia, sol a Nova York i amb la idea de solucionar aquests problemes, va posar en marxa Deale, una idea que va fer-se realitat quan a mitjans del 2020 va tornar a Barcelona. En paraules de Garcia, des de Deale solucionen "el problema de l'asimetria d'informació que sempre es dona en un procés de transacció entre empreses i inversors, i els ajudem en tot el procés", explica a l'ARA. És, en definitiva, una plataforma que posa en contacte empreses amb potencials inversors i assessors i facilita tota la transacció.

Segons l'emprenedor, "cal tenir present que Catalunya i, en general, Espanya, és territori de pimes, i sovint no tenen tota la informació o els recursos per accedir a les oportunitats; sovint desconeixen que la seva empresa pot ser interessant per als inversors, o no saben com posar-s'hi en contacte". El mateix passa per la banda dels inversors, explica Garcia, "que tenen dificultats per trobar oportunitats i, en general, s'acaben creant moltes ineficiències que sorgeixen del sistema".

Amb Deale, s'eliminen gran part d'aquests problemes i s'agilitzen les operacions: segons la mateixa start-up, el temps mitjà per tancar una transacció a través de Deale és d'uns 100 dies, mentre que, de manera tradicional, la mitjana està en els vuit mesos.

La falta de relleu generacional

El fundador de Deale ho té estudiat: "La falta de relleu generacional preocupa molt els propietaris, perquè de cop es troben que els seus fills han pogut estudiar bones carreres i fins i tot marxar fora a treballar, entrar en bones empreses, triar el sector... i quan arriba el moment en què es comencen a jubilar, aquests fills no volen fer-se càrrec de l'empresa familiar".

De fet, des d'ara i fins al 2030, "tots els baby boomers que van començar a emprendre i a crear negocis pel seu compte ja faran els 65 anys i, sense possibilitat de relleu, tot el teixit empresarial muntat al voltant de les seves empreses es perdria; és un problema global, no passa només aquí", recorda l'emprenedor. És en part per aquest motiu que prop d'unes 450 empreses cada mes s'interessen per Deale perquè volen vendre els seus negocis. D'aquesta xifra, "el 80% aproximadament té per motiu la falta de relleu", assegura Garcia.

I com funciona? D'una banda, les empreses poden penjar el seu projecte a la plataforma, amb una valoració estimada del seu valor. Cada projecte entra al catàleg de Deale amb un pseudònim per mantenir l'anonimat en tot moment. D'altra banda, l'inversor disposa de filtres per buscar oportunitats a la plataforma; quan troba un projecte que li interessa s'entra en una conversa en què l'inversor pot fer preguntes a l'empresa i valorar la informació amb més profunditat. En el moment que les dues parts accepten l'oferta es fa una due diligence (auditoria) de l'empresa i a partir d'aquí es tanca la transacció.

Però hi ha un tercer tipus d'usuari que pot aprofitar la tecnologia de Deale: els assessors, que a la plataforma també poden trobar oportunitats per als seus clients. De moment, ja hi ha més de 1.200 empreses a la plataforma, uns 1.600 inversors interessats i una cartera de més de 300 assessors. Tots ells paguen una petita subscripció per formar part de la plataforma, i Deale es queda amb un percentatge de la transacció final.

Perspectives

Amb menys de tres anys de vida, Deale ha aconseguit aixecar l'interès de grans inversors. L'any passat va tancar una ronda d'1,5 milions d'euros en què van participar grans family office com ara Nortia Capital, de l'empresari Manuel Lao –expropietari de Cirsa–, i també Tekpolio, braç inversor de la família Delclaux, entre altres noms. "Estem en un moment d'estabilitat i ho entenem com l'oportunitat d'accelerar el creixement a Espanya", explica Garcia, que deixa la porta oberta a obrir una nova ronda de finançament "aviat".

Entre les seves xifres, l'emprenedor destaca que en menys d'un any ha passat de ser un equip de quatre persones a ser-ne, avui dia, 27. Pel que fa a la facturació, han tancat el primer trimestre del 2023 amb 150.000 euros facturats, i la previsió és acabar l'any superant els 600.000 euros.

stats